După ce noul ministru al Justiției, Florin Iordache, a precizat că vrea ca o lege a răspunderii magistraților să intre în dezbaterea Parlamentului cel mai târziu în luna februarie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii și-au declarat scepticismul față de necesitatea adoptării unei astfel de măsuri. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a arătat că „o lege a răspunderii magistraților există” și că operarea unor modificări ar putea fi „o palmă aruncată sistemului judiciar”.
Ca răspuns la pledoaria ministrului Justiției pentru adoptarea unei legi a răspunderii magistraților, membrii CSM au arătat că multe din deciziile pronunțate de CEDO împotriva României vizează incoerențe legislative, fără a se pune în discuție și instituirea unei răspunderi a Parlamentului pentru actele normative contradictorii pe care le-a adoptat.
În replică, șeful MJ, Florin Iordache, i-a invitat pe membrii CSM să vină cu propuneri de modificare a legilor care au prevederi contradictorii, asigurându-i că va avea întreaga disponibilitatea și în ceea ce privește bugetul instituției astfel încât „pe instanțe să nu existe presiune”. „Acolo unde există bună-credință, putem sta la aceeași masă și putem rezolva. În Parlament există bună-credință. Veniți cu propuneri de modificare. Practica și expertiza trebuie să vină de la dumneavoastră”, a transmis ministrul Justiției membrilor CSM. „Unele proiecte nu trebuie inițiate”, a fost replica membrilor CSM.
La rândul său, președintele ICCJ, Cristina Tarcea, a subliniat că nu doar că există o lege a răspunderii magistraților, dar că, de la intrarea în vigoare a noului Cod Civil, dreptul de regres este obligatoriu. Aceasta a mai arătat că, în comparație cu alte state europene, România are „o răspundere destul de draconică” și că un proiect de lege de genul celui invocat de ministrul Justiției „nu poate fi făcut oricând îi trece cuiva prin minte”.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat vineri, la CSM, că este necesară o lege a răspunderii magistraţilor, iar aceasta ar putea intra în dezbatere la Parlament cel târziu în februarie, după ce va avea discuţii cu reprezentanţii sistemului judiciar.