Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se reunește astăzi pentru a da avizul pentru proiectul legii graţierii, aflat acum în dezbaterea Parlamentului. Specialiştii din CSM au unele obiecţii. Ei au atras atenția că grațierea pedepselor de până la cinci ani ar putea duce şi la eliberarea unor infractori periculoşi. În acelaşi timp, sunt multe semne de întrebare asupra felului în care vor fi graţiate persoanele în vârstă, bolnave sau care au copii în întreţinere.
Şedinţa CSM începe la ora 10.00 dimineața.
Inițial și acest proiect de lege trebuia adoptat prin ordonanță de urgență, însă în seara în care a fost adoptată OUG 13 s-a decis trimiterea acestui proiect în Parlament. În promovarea legii, iniţiatorul legii, Ministerul Justiției, aduce drept argument condamnările decise de CEDO în cazul României, peste 500 în ultimii cinci ani, dar şi iminenţa unei decizii-pilot, care să oblige ţara noastră să rezolve problema supraaglomerării închisorilor.
Astfel, ar beneficia de grațiere unii deținuți care au pedepse de până la 5 ani de închisoare, cum ar fi deținuții care au minori mai mici de 14 ani și sunt singurii întreținători ai familiei. De asemenea, femeile însărcinate vor beneficia de înjumătățirea anilor de închisoare.
Nu vor fi grațiate pedepsele care privesc câteva zeci de infracțiuni, printre care și cele de corupție și de violență.