Critici în raportul MCV. Tudorel Toader: Concluzia e pozitivă

Data actualizării: Data publicării:
170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST_tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat după publicarea raportului Comisiei Europene privind progresele făcute de România în domeniul Justiției. Raportul MCV conține o serie de critici asupra ritmului reformelor în acest domeniu.

Principalele declarații ale lui Tudorel Toader:

Concluzia raportului este că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, adică pe parcursul anului 2018.

A fost publicată parte din declarația prim-vicepreședintelui CE Timmermas și raportul în integralitatea lui. Concluzia este obiectivă, în sensul că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al CE.

Câteva pasaje din declarația lui Timmermans: Constată progresele îndeplinite în realizarea celor 12 recomăndari. Putem să lucrăm împreună, contez pe guvernul României să continue reformele, să evite pașii înapoi. Mai sunt lucruri de îndeplinit.

Am luat act de evaluarea Comisiei cu privire la progresele României în îndeplinirea recomandărilor din ianuarie 2017. Este un raport de etapă, care consemnează progresele de la ultimul raport, din ianuarie 2017. Evidențiază multe dintre progresele înregistrate.

Angajamentul pe care ni l-am asumat este acela ca la preluarea președinției, în 2019, România să nu mai fie sub MCV, poate fi îndeplinit.

Evoluțiile înregistrate se încadrează în acest angajament. Raportul constată progresele realizate în prezența majorității recomandărilor. Spre exemplu, recomandarea nr. 18, cu privire la sistemul prevent și faptul că sunt aproape implementate. Recomandările nr. 2 privind adoptarea Codului de conduită pentru parlamentari și miniști, nr. 7 reprezentarea CSM, nr. 12 referitoare la Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibizate. În opinia noastră, recomandările 2, 7 și 18 ar fi putut fi considerate ca fiind îndeplinite.

Codurile de conduită sunt adoptate. ANABI este complet operațională. Raportul Comisiei pune accentul în prezent pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se cerințe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri. Actualul raport vizează și implementarea aplicării și respectării acestora.

Referitor la numirea procurorilor de rang înalt, raportul se referă la soluții legislative care sunt încă în dezbatere, chiar la începutul dezbaterilor parlamentare, nedefinitive, și prim urmare nu la soluții legislative.

Am avut și am o continuă și strânsă colaborare cu Comisia Europeană, colaborare realizată prin intermediul convorbirilor purtate, dar și prin întâlnirile cu Timmermans.

Am reactivat și am reoperaționalizat structuri înființate în cadrul MCV – comisia MCV, consiliul de management stragegic, prin mijlocirea cărora s-au realizat progresele consemnate până în prezent. Am dinamizat implementarea Strategiei naționale anticorupție. Suntem încredințați că are aptitudinea de a înlocui printr-un mecanism intern, preventiv, mecanismul instituit de CE, care și-a atins parțial scopul și-l va atinge integral în anul 2018.

Vom intensifica dialogul instituțional pentru a asigura deplina efectivitate a mecanismului. Vom stabili termene de răspuns pentru partenerii instituționali, pentru dinamizarea procesului de implementare a acestora.

Afirmăm profunda angajare a autorităților române, contând în mod constant pe sprijinul Comisiei.

Avem acest MCV de 10 ani. Un proces de durată, cu recomandări care au fost schimbate pe parcurs. Într-un deceniu de monitorizare, în toate rapoartele Comisia a constatat progrese ireversibile. Momente de stagnare au fost pe parcursul acestui deceniu, important e că nu s-au înregistrat regrese.

O anumită preocupare izvorăște, așa cum rezultă în raport, la raportarea la un debut de proces legislativ, la un pachet de legi care nu a trecut de prima comisie, darmite să ajungă la final.

Numai forma finală a legii, care va ajunge în Monitorul oficial, va avea efecte. Este o poziționare, ne raportăm la proiecte care nu au trecut nici de prima lectură.


Comisia Europeană arată în raportul MCV publicat miercuri că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, mai spune CE.

„Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privinţa altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare şi să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”, a spus Frans Timmermans.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...