Critici în raportul MCV. Dragoș Tudorache, despre „cel mai rău semnal pe care România îl putea primi în ultimii 12 ani”

Data publicării:
dragos tudorache

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache spune că decuplarea Bulgariei de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției este „cel mai rău semnal politic pe care România îl putea primi și l-a primit în ultimii 12 ani”. Aceasta în condițiile în care, spune europarlamentarul, Bulgaria va scăpa de MCV, dar nu și România.

„Ce a făcut diferența e evident: cei trei ani de guvernare PSD-ALDE au făcut diferența. Bulgaria a avut parte de o guvernare mult mai stabilă și care se pare că a convins Comisia Europeană că au avut loc progrese semnificative și suficiente pentru a justifica scoaterea de sub monitorizare. Acest element e cel pe care l-am anunțat încă de ieri, el urmează să fie confirmat în decizia formală a Comisiei. Nu știm dacă va fi așa sau nu. Dacă suntem decuplați de Bulgaria, e cel mai rău semnal politic pe care România îl putea primi și l-a primit în ultimii 12 ani, de la aderarea în UE”, a spus Dragoș Tudorache.

Declarațiile sale vin în condițiile în care raportul MCV pentru România, care va fi publicat astăzi, este cel mai dur din ultimii 10 ani. Experții Comisiei Europene notează că lupta anticorupție a scăzut dramatic, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ, arată un prim draft. Raportul final va fi făcut public în această după-amiază.

„Raportul MCV a fost mereu o oglindă destul de fidelă a ceea ce se întâmplă pe scena politică și legislativă din țară. Au mai fost momente dificile, rapoarte negative. Îmi amintesc de cele din perioada „marțea neagră” și cu modificări legislative ale aceluiași guvern PSD. E greu de făcut comparație care raport e mai rău decât altul.

Din draftul de raport pe care l-am văzut ieri, el e foarte critic pe subiectele care au făcut știri și în România: atacul la justiție, încercările repetate de timorare a capacității investigative a parchetelor, ținerea sub interimat a conducerii parchetelor, modificările la legile justiției, înființarea Secției speciale, ignorarea rapoartelor și recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale GRECO”, a spus Tudorache.

În raport se vorbește într-o cheie oarecum negativă și despre DNA, una dintre instituțiile cel mai lăudate în rapoartele anterioare.

„E și acesta un efect al presiunii politice pe toate instituțiile cu capacitate de investigație, nu doar DNA. A fost o încercare de timorare a justiției, cu interese foarte evidente de natură peronală pentru conducătorii politici ai celor două partide care au guvernat această țară. Ele s-au răsfrânt și asupra modului de funcționare a DNA, mai ales după ce Kovesi a fost scoasă de acolo”, a mai spus Tudorache.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri