Corupție la Anticorupție. Șeful DGA Prahova și adjunctul IPJ, reținuți de DNA. Sunt verificate şi birourile de la Crimă Organizată
ACTUALIZARE MARȚI, ORA 8.14. Percheziţii la DGA Prahova, marţi dimineaţă. Sunt verificate şi birourile de la Crimă Organizată Prahova.
Cei trei poliţişti sunt suspectaţi că au divulgat informaţii secrete, că au primit mită, că au comis abuzuri şi că au apelat la şantaj şi la ameninţări pentru a forţa deschiderea unor dosare penale.
Actualizare 24.00 A fost reținut și adjunctul IPJ Prahova, Adrian Rădulescu, după mai mult de 12 ore de audieri.
Adrian Rădulescu este acuzat de cercetare abuzivă după ce el ar fi obținut o serie de denunțuri sub presiunea unor amenințări, scrie Agerpres.
Conform surselor citate, Adrian Rădulescu, în calitate de ofițer în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) Ploiești, în prezent adjunct al IJP Prahova, și Constantin Ispas, ofițer de poliție cu gradul profesional de comisar șef și șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul DGA, au folosit amenințări și promisiuni, pentru a determina trei persoane să formuleze denunțuri la adresa unor ofițeri de poliție de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Prahova, care au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
Denunțurile obținute prin amenințările celor doi s-au materializat în constituirea a două dosare penale înregistrate la DNA — Structura Centrală, în cadrul cărora ofițerii DGA Ploiești au fost delegați să efectueze cercetări.
Actualizare 22.30. Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova (DGA), Constantin Ispas, şi Emanuel Saghel, ofiţer al BCCO Ploieşti, au fost reţinuţi, luni seară, de procurorii DNA Ploieşti după mai multe ore de audieri.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Reporter: Domnule Ispas, de ce v-au luat procurorii?
Constantin Ispas, șeful DGA Ploiești: Nu cunosc. Deci, nu cunosc.
Reporter: Aţi favorizat vreodată infractori? Ce vă reproşaţi?
Constantin Ispas, șeful DGA Ploiești: N-am ce să-mi reproşez.
Constantin Ispas, şeful DGA Ploieşti, teoretic garantul corectitudinii angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne din Prahova, a fost primul ridicat şi adus de jandarmi la DNA. Procurorii îl suspectează de trafic de influenţă, luare de mită, spălare de bani şi, cel mai grav, că a vândut informaţiile din dosare. Concret, anchetatorii spun că în 2010 ar fi intervenit la Fisc şi Mediu pentru a proteja mai multe firme. În schimb le-ar fi cerut patronilor bani, pe care i-ar fi primit prin firme deţinute de fiul şi fratele său. În plus, spun procurorii, Constantin Ispas ar fi intermediat tot felul de afaceri între firme din judeţ. În felul acesta ar fi primit peste 100.000 de lei, combustibil gratuit pentru autoturism timp de trei ani şi un concediu în Bulgaria.
Reporter: Aţi ajutat infractori din Ploieşti să scape de dosare?
Constantin Ispas, șeful DGA Ploiești: Nu este adevărat.
Îl contrazic însă procurorii DNA, care au probe din care reiese că şeful DGA Ploieşti ar fi declanşat anchete împotriva poliţiştilor care ajungeau în control la firmele pe care le proteja.
„Ispas Constantin a primit sume importante de bani de la Gheorghe şi Margareta Leonte să iniţieze şi să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliţie implicaţi în soluţionarea dosarului nr. 654/P/2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală de către membrii familiei Leonte”, spun procurorii DNA.
Şi asta nu este tot.
Şeful structurii anticorupţie din Ploieşti este acuzat că a cerut drept mită furaje, combustibil şi zeci de basculante cu piatră. Pe toate le-ar fi folosit aici la ferma sa din comuna Brazi.
Ferma este înregistrată pe numele fiului. De la Constantin Ispas, anchetatorii au ajuns la ofiţerul de la Crimă Organizată, Emanuel Saghel. La el ar fi intervenit şeful Anticorupţie pentru a muşamaliza dosarul unui apropiat de al său.
Reporter: Domnule Saghel, de unde v-au luat?
Emanuel Saghel, ofițer Crimă Organizată: De la serviciu.
Reporter: De ce v-au luat?
Emanuel Saghel, ofițer Crimă Organizată: Habar nu am. Vreau să văd. Habar nu am.
Reporter: Aţi comis vreodată fapte de corupţie?
Emanuel Saghel, ofițer Crimă Organizată: Niciodată. Nu.
Reporter: Aţi favorizat infractori?
Emanuel Saghel, ofițer Crimă Organizată: Niciodată. Bănuiesc că sunt tot din dosarele domnului Niculescu. În rest nu ştiu nimic.
Reporter: S-au scurs informaţii din dosarele dumneavoastră?
Emanuel Saghel, ofițer Crimă Organizată: Niciodată.
„Procurorii au descoperit că ofiţerul de Crimă Organizată era un fan înfocat al echipei Petrolul Ploieşti. Această informaţie a ajuns şi la urechile milionarilor Daniel şi Nicolae Capră, care l-au invitat pe poliţist şi pe toţi prietenii lui la meciurile echipei. În schimb, omul legii le-a spus câte dosare penale au, ce probe există în aceste anchete, dar şi când le vor bate mascaţii la uşă”, transmite corespondentul Digi24 Gerhald Ernst.
Emanuel Saghel este suspectat şi că a ameninţat un jurnalist că-i face dosar penal dacă mai publică materiale compromiţătoare la adresa sa.
Ultimul adus cu mandat la DNA Ploieşti este Adrian Rădulescu, adjunct la comanda IPJ Prahova.
Reporter: Domnule Rădulescu, de ce v-au adus mascaţii?
Adrian Rădulescu: Nu ştiu, nu ştiu.
Înainte de a coordona misiunile poliţiştilor din judeţ, Adrian Rădulescu a fost subordonatul lui Ispas, iar procurorii spun că împreună au obligat trei persoane să facă denunţuri împotriva unor ofiţeri din Prahova. Ulterior, denunţurile s-au transformat în dosare penale ce au ajuns la DNA. Procurorii spun că numele celor trei nu sunt singurele din acest dosar, care că se intersectează cu cel al preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
- Etichete:
- dna
- audieri
- anticoruptie
- dga
- constantin ispas
- politia judeteana
- antimafia
- retinere ispas
- adjunct ipj prahova
- adrian radulescu retinere
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News