Contre între ministrul justiției și FSANP pe tema penitenciarului din Iași
Data publicării:
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a informat luni că deţinuţii din corpul A de la Penintenciarul Iaşi au fost redistribuiţi, pentru reconstrucţia clădirii, nefiind vorba despre „evacuări de urgenţă”, iar în 4 aprilie mai erau 84 de deţinuţi care urmau să fie redistribuiţi. Pe de altă parte, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a reacționat și a transmis într-un comunicat de presă că „dezinformările ministrului Toader continuă”.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Tudorel Toader afirmă că, în data de 28 august 2017, efectua prima vizită oficială în penitenciarul din Iaşi, constatând că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A de la închisoarea ieșeană.
Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că „probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa seismului”. A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că pavilionul A intră în categoria clădirilor care „nu satisfac cerinţele asociate obiectivului de performanţă - siguranţa vieţii”.
Toader menţionează că, în data de 29 august 2017, penitenciarul din Iaşi a înaintat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nota de concept pentru edificarea unui nou pavilion. Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iaşi a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.
„La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile şi legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condiţiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%! În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfăşurat un plan de redistribuire a deţinuţilor. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iaşi, se mai aflau 84 de deţinuţi, urmând ca şi aceştia să fie redistribuiţi. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deţinuţi, nefiind vorba despre «evacuări de urgenţă»!”, precizează ministrul Justiţiei.
FSANP: Dezinformările ministrului Toader continuă. Ministrul anunță modernizări, acestea nu se întâmplă
Pe de altă parte, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a transmis în urma precizărilor făcute de ministrul justiției un comunicat de presă în care afirmă că Tudorel Toader dezinformează și că trebuia dezafectat Corpul A al Penitenciarului Iași, fiind un pericol pentru „siguranță vieții”.
„Ministrul Toader postează pe pagină de Facebook un mesaj referitor la evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iași, precizând că nu este vorba despre o evacuare de urgență a celor peste 450 de deținuți, deși clădirea este un pericol pentru "siguranță vieții" încă din februarie 2017, iar dânsul a fost informat personal despre asta în august 2017. În acest context, cunoscut fiind faptul că Tudorel Toader are neplăcutul obicei de a dezinforma, îl somăm public să prezinte documentele care demonstrează că pe lista de reparații capitale pentru anul 2018 se află și Corpul A al Penitenciarului Iași, corespondență la care domnia sa face referire nefiind relevantă raportat la gravitatea situației”, transmite FSANP.
„Considerăm extrem de grav faptul că la 6 luni de la data la care Tudorel Taoder a luat la cunoștință despre faptul că o clădire a unui penitenciar este un pericol pentru "siguranța vieții" nu a dispus dezafectarea acesteia. Faptul că, în prezent, încă mai sunt 86 de deținuți și personalul care lucrează cu aceștia în acea clădire este o dovadă de extremă iresponsabilitate. Cerem, în consecință, minsitrului Justiției dezafectarea acelei clădiri și, pentru că imaginea dezastrului mandatului Toader să fie completă, îi cerem să prezinte o lista completă a clădirilor din sistemul penitenciar care la acest moment prezintă un risc similar. Realitatea este că, deși ministrul anunță modernizări, acestea nu se întâmplă. Dimpotrivă, sistemul penitenciar se prăbușește”, mai precizează sursa citată.
În 4 aprilie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) preciza, legat de situaţia de la Penitenciarul Iaşi, că un imobil vechi, construit în anii '50, va intra într-un proces de modernizare, astfel că o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu - aproximativ 500 de persoane - vor fi transferaţi în alte penitenciare din ţară. ANP mai susţinea că la Penitenciarul Iaşi sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de circa 600 de locuri.