Condamnări pe linie în dosarul Rompetrol. Sorin Roșca Stănescu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova
Actualizare 19:35: Sorin Roșca Stănescu a ajuns la Penitenciarul Rahova. Senatorul își va petrece următoarele 3 săptămâni în carantină. După acest timp, se va decide locul unde își va ispăși pedeapsa de 2 ani și 4 luni de închisoare.
Actualizare 19:10: Sorin Roșca Stănescu a părăsit sediul IPJ Ilfov și este dus la această oră la Penitenciarul Rahova, acolo va sta în carantină în următoarele 21 de zile.
„Am desenat o caracatiţă simpatică şi le-am descris modelul care îmi rezultă de aici”, spunea Dinu Patriciu în documentarul „Kapitalism – Rețeta noastră secretă”, din 2010.
Din caracatiţa ilegalităţilor făcea parte şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, spun procurorii. A fost condamnat pentru utilizare de informaţii privilegiate şi constituirea unui grup infracţional organizat. Cum s-a dat sentinţa, poliţiştii au venit la reşedinţa lui şi au confiscat armele parlamentarului, cum cere legea.
Parlamentarul nu a plecat cu oamenii legii. S-a predat singur, la trei ore după sentinţă. Sorin Roșca Stănescu a venit cu maşina personală, nu a oprit să stea de vorbă cu jurnaliştii. Probabil va pleca de la Poliţia Ilfov, însoţit de poliţişti, direct la penitenciarul Rahova.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Înainte să meargă după gratii, senatorul şi-a spus punctul de vedere printr-un comunicat de presă.
„În urmă cu circa doi ani s-a dat o sentinţă de achitare. Am solicitat ca procesul să se judece, să se constate că sunt nevinovat. Astăzi am aflat că sunt condamnat, astfel încât mă pregatesc pentru a mă duce la penitenciar. Începând de maine voi fi dincolo”, spune Sorin Roşca Stănescu în comunicat.
Procurorii au început ancheta în Dosarul Rompetrol în 2005. Dinu Patriciu a cumpărat de la stat compania ROMPETROL şi a încasat în numele statului o sumă uriaşă, care trebuia să revină României: 85 de milioane de dolari. Nu a restituit niciodată aceşti bani. Au urmat 8 ani de procese în care omul de afaceri şi-a susţinut nevinovăţia. Instanţa a renunţat la acţiunea penală împotriva lui după ce Dinu Patriciu a murit, în august. Deşi a recunoscut cinic filosofia lui: „Există această mitologie pe dos a succesului. Nu poţi să ai succes decât dacă furi.”
Cât despre prejudiciu: 58 de milioane de dolari vor fi suportaţi de compania Rompetrol şi doi dintre cei condamnaţi astăzi. Pentru diferenţă, statul trebuie să îi dea în judecată pe moştenitorii lui Dinu Patriciu. Când se va afla cui îi rămâne imperiul construit de unul dintre cei mai bogaţi români. În 2009, Dinu Patriciu avea o avere de aproape două miliarde de euro, conform Forbes.
Pedepsele din Dosarul Rompetrol
Sorin Roșca Stănescu - 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare
Fapte: utilizare de informaţii privilegiate și constituire de grup infracţional organizat
Sorin Pantiş - 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
Fapte: manipularea pieţei de capital și constituire de grup infracţional organizat
Alexandru Bucşă, director Rompetrol - 6 ani de închisoare cu executare
Claudiu Simulescu, broker - 4 ani de închisoare cu executare
Petrică Grama, fost director în Ministerul Finanţelor - 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare
Florin Aldea, broker - 5 ani de închisoare cu executare
Paul Gabriel Miclăuş, fost membru CNVM - 2 ani de închisoare cu suspendare
Victor Eros, fost membru CNVM - 2 ani de închisoare cu suspendare
Cerasela Rus, broker - 3 ani de închisoare cu suspendare
Irina Popovici, fost vicepreşedinte CNVM - 3 ani de închisoare cu suspendare
Gabriela Anghelache, fost preşedinte CNVM - 3 ani de închisoare cu suspendare
Pe același subiect:
Cristian Tudor Popescu, despre condamnările din dosarul Rompetrol: „Cazul Rompetrol e un exemplu tipic de așa-zis capitalism post '89, în disprețul cetățenilor”
Sorin Roșca Stănescu, exclus din PNL
Istoricul Rompetrol
Pe lângă Sorin Roşca Stănescu a mai fost condamnat la 2 ani şi 8 luni fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş. Acesta este deja închis în urma verdictului din dosarul ICA. Pantiş ar fi fost sfătuitorul Cameliei Voiculescu în acest caz. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Alexandru Bucşă, fosta mână dreaptă a lui Dinu Patriciu, 6 ani de închisoare, însă faptele sale privesc şi creanţa Libia, prin care Rompetrol ar fi încasat bani ce se cuveneau statului român.
Cea mai mare parte a faptelor condamnate la Curtea de Apel s-au petrecut în urmă cu zece ani, în aprilie 2004, când a fost prima zi de tranzacţionare la bursă a acţiunilor Rompetrol Rafinare, Petromidia. Cei condamnaţi ar fi fost parte dintr-o mare înţelegere prin care s-au tranzacţionat acţiuni la preţuri preferenţiale. Iar toate firele duceau la Dinu Patriciu.
În prima zi de tranzacţionare, 1 miliard de acţiuni ale RRC, simbolul sub care era descrisă la bursă Petromidia au fost vândută de către Rompetrol SA fosta rafinărie Vega către un off shore din Cipru la un preţ mult sub cel al pieţei. Chiar la începtul şedinţei când ordinele din piaţă evaluau acţiunile RRC la preţuri de la 400 de lei şi chiar peste o mie, transferul respectiv s-a făcut la preţul de 116 lei vechi. În piaţă nu e valabilă regula primul venit şi a preţului cel mai mic - ordinele de vânzăre şi cele de cumpărare trebuie să se întâlnească la aceeaşi valoare. Iar în acest caz s-au întâlnit mult sub media pieţei, ceea ce presupune că a fost o înţelegere.
Ulterior, o parte din acţiunile ajunse în societatea cipriotă au fost vândute către unele persoane din România: Sorin Roşca Stănescu, Camelia Voiculescu sau Verestoy Atilla, la preţuri de 250- 00 de lei, mult sub preţul pieţei. În câteva zile persoanele respective au vândut la peste 600 de lei şi au făcut un profit rapid.
Însă schema a fost folosită mai departe. Grupul Rompetrol a răscumpărat un sfert din acţiuni la un preţ de şase ori mai mare decât cel la care vânduse. Informaţiile care circulau la acea vreme susţineau că în spatele off-shore ului cipriot ar fi fost tot Dinu Patriciu şi astfel ar fi făcut un transfer uriaş de fonduri peste graniţă.
În această schemă procurorii au acuzat că au fost implicaţi brokeri de pe bursă şi autorităţile de reglementare, comisia valorilor imobiliare.
În acest dosar au fost condamnaţi inclusiv membri CNVM, în frunte cu fosta preşedintă Gabriela Anghelache, care a primit o pedeapsă cu suspendare. Claudiu Simulescu, broker în 2004 la Eastern Securities a primit 4 ani de închisoare.
Prin decizia instanţei, Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, un fost director în Ministerul Finanţelor, în solidar cu Rompetrol, au fost obligaţi să plătească aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor. Aceştia sunt acuzaţi însă într-o altă speţă în dosar. Creanţa Libia. Dinu Patriciu a preluat compania de stat Rompetrol şi a încasat de la grupul spaniol Repsol, bani care s-ar fi cuvenit statului român. Patriciu susţinea că a preluat compania cu totul şi active şi pasive, însă creanţa Libia avea un statut special, banii se cuveneau statului român pentru investiţiile făcute în nordul Africii înainte de 1989. În acest caz, Rompetrol fusese doar o societate de reprezentare externă.
- Etichete:
- dinu patriciu
- sorin rosca stanescu
- dosarul rompetrol
- condamnari dosarul rompetrol
- condamnati dosarul petrol
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News