Alexandru Vișinescu, în vârstă de 90 de ani, este primul caz sesizat autorităților de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pe vremea când acesta era condus de Andrei Muraru, în prezent consilier prezidențial.
„Este o decizie istorică, pentru că este primul torționar din închisorile comuniste care este condamnat astăzi. Este unul dintre puținii supraviețuitori dintre responsabilii din sistemul penitenciar românesc al acelor vremuri. Este o decizie istorică și pentru că pune definitiv capăt polemicii privind prescripția crimelor comunismului. Din acest moment, orice crimă comisă pe criterii politice până în 1989 poate fi cercetată și făptașii pot fi trași la răspundere”, a subliniat Andrei Muraru la Digi24.
„E o ironie a sorții că probabil cel mai bătrân deținut din sistemul penitenciar românesc de astăzi – pentru că Alexandru Vișinescu urmează să fie încarcerat probabil în următoarele ore – să fie un fost torționar”, a adăugat el.
În opinia istoricului, condamnarea lui Vișinescu este o victorie în primul rând pentru cei care nu mai sunt. „Din toți cei 140 de deținuți care au trecut pe la Râmnicu Sărat doar unul se mai află azi în viață și noi, evident, nu putem vorbi în numele celor care nu mai sunt, dar mulți dintre ei, așa cum au relatat rudele sau alți supraviețuitori care i-au cunoscut în pușcării, mulți și-ar fi dorit să se facă dreptate. În al doilea rând, este un act de dreptate în fața istoriei, pentru ca generațiile de astăzi, care au avut șansa să nu cunoască barbaria regimului comunist, să vadă care au fost consecințele acelei perioade”, a arătat Andrei Muraru.
„Ducerea la îndeplinire a acestei pedepse de către Alexandru Vișinescu este iluzorie, la vârsta lui, dar funcția pedagogică a acestei sentințe stă tocmai în emoțiile, în simțirile, în atitudinile pe care le generează această pedeapsă și evident că în lunile următoare, în anii următori va trebui să răspundem ce a înțeles generația tânără din această pedeapsă”, a punctat Andrei Muraru.