30 de persoane, răniţi sau rude ale celor care au pierit în urma tragediei din Colectiv, au deja un contract de reprezentare cu o casă de avocatură. Printre ei e şi Eugen Iancu, al cărui fiu a murit în spital, la două săptămâni de la incendiu.
Eugen Iancu: „Nimeni nu-şi doreşte bani, ceea ce ne dorim noi este să avem copiii înapoi, ceea ce însă nu se mai poate. Noi ne dorim pedepsirea vinovaţilor”.
Un alt părinte care şi-a pierdut copilul în incendiu vrea să apeleze la justiţie deoarece e convins că răniţilor din Colectiv nu li s-au asigurat toate şansele pentru supravieţuire.
Cori Ştefan, tatăl unei tinere decedate în incendiul din Colectiv: „Fata mea ar fi trăit şi astăzi dacă s-ar fi luat măsuri la timp. Dacă - Doamne, fereşte! - vor mai exista astfel de situaţii, nu vor mai muri alţi copii”.
Dacă majoritatea supravieţuitorilor şi familiile victimelor din Colectiv aşteaptă mai întâi găsirea responsabililor pentru tragedie, trei persoane au dat deja în judecată Primăria Sectorului 4. Instituţia e cea care a eliberat autorizaţia de funcţionare a localului. Valoarea totală a daunelor cerute e de aproximativ două milioane de euro.
Daniel Băluţă, primarul interimar al sectorului 4: „Ne-am constituit în acest dosar al tragediei de la Colectiv, atât parte civilă, cât şi parte vătămată. Am solicitat de asemenea, prejudicii, daune celor care se fac vinovaţi”.
Un verdict definitiv în acest dosar nu va fi pronunţat însă prea curând, spun specialiştii.
Cristian Ene, avocat: „O cauză penală poate dura de la un an până la doi, trei ani, din punct de vedere al finalizării procesului”.
63 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul din Colectiv. Alte peste 120 au avut nevoie de îngrijiri medicale în ţară sau în străinătate. Doar 20 de răniţi sau familii ale celor care au murit nu şi-au declarat până acum intenţia de a cere daune în instanţă. Alţii au depus solicitări în acest sens încă din prima zi de după incendiu.