Daniel Morar, prim adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), procuror general interimar, a semnat azi ordinele de delegare a celor trei procurori.
Cei trei procurori au fost delegați în aceste funcții pentru că mandatele lor încetează de drept în perioada următoare.
Codruț Olaru va începe noul mandat de șase luni din 26 martie, la fel ca și Gabriela Scutea, în timp ce Marius Iacob va conduce încă șase luni Secția de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ din 2 aprilie, arată un comunicat al Parchetului General.
Tot în 2 aprilie încetează și mandatul lui Daniel Morar, care nu poate fi prelungit.
Și la conducerea DNA este un interimar, Nistor Călin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, a fost delegat de Daniel Morar în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, începând cu data de 12 martie.
Aceste delegări vin în contextul în care la conducerea Ministerului Public și a Direcției Naționale Anticorupție sunt interimari, după eșecul procedurii de numire, declanșat de minsitrul Justiției, Mona Pivniceru.
În 12 martie, președintele Traian Băsescu critica, la Digi24, modul în care s-a derulat procesul de numire a șefilor procurorilor. Șeful statului a spus că se va întâlni cu premierul Victor Ponta pentru a găsi soluție de accelerare a numirii procurorului general al României și a procurorului-șef al DNA, subliniind că nu este de acord cu procedura ministrului Mona Pivniceru, de organizare a unui concurs. Șeful statului și-a exprimat convingerea, la Digi24, că primul ministru ar putea debloca această criză, din eventuala postură de interimar la MJ, în cazul în care Mona Pivniceru ar pleca judecător la CCR.
„Voi discuta cu primul ministru zilele acestea, să găsim o soluție, pentru că, unde e problema? Noi nu suntem în deficit numai cu numirea procurorului general, a procurorului-șef DNA sau DIICOT. Nu avem niciun adjunct la parchetul general care să mai fie în mandat, nu avem niciun adjunct la DNA, toți sunt la două mandate, deci trebuie altă persoană. Nu numai atât. Șefii de secții sunt toți cu mandatele expirate în DNA și DIICOT. Deci suntem într-o situație dificilă și ne jucăm de-a concursurile pentru a nu ne asuma”, atrăgea atenția șeful statului.