Procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA, anunţă Parchetul General.
Conform sursei citate, ca urmare a decretului prin care preşedintele Iohannis a dispus revocarea din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul general Augustin Lazăr a emis ordinul de delegare în această funcţie a procurorului DNA Anca Jurma.
Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În timpul declarației de presă susținute astăzi de Kovesi, Marius Iacob s-a numărat printre procurorii care au ieșit alături de aceasta în fața presei, într-un gest de susținere fără precedent. Acesta este un alt posibil înlocuitor al lui Kovesi pentru interimat.
Procurorul-șef interimar al DNA, Marius Iacob, este unul dintre cei doi procurori-șef adjuncți ai instituției. În prezent, Călin Nistor, celălalt procuror şef adjunct al DNA se află în concediu de odihnă, potrivit Agerpres.
Fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, Marius-Constantin Iacob, a devenit procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în iulie 2013. El a fost propus de ministrul Justiției de la acea vreme, Robert Cazanciuc, pentru această funcție și a primit aviz pozitiv din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Marius-Constantin Iacob fusese schimbat în 2012 din funcția de prim procuror-șef adjunct al Parchetului General de Laura Codruța Kovesi, la finalul mandatului de conducere la Ministerul Public.
În mai 2018, Marius Iacob a fost vizat de o acțiune disciplinară și a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecţia Judiciară, acuzat că a încălcat prevederi dintr-un ordin al procurorului general şi din regulamentul DNA, care limitează participarea procurorilor anticorupţie la judecarea unor dosare civile.
Marius Iacob și-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București. Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără dosarul Maternității Giulești, acolo unde trei bebeluși au murit într-un incendiu, dosar finalizat cu mai multe condamnări definitive.
De asemenea, Iacob a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv, dar și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, precum și dosarul privind cazul Elodiei Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.