Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că mecanismul european de cooperare și verificare (MCV) nu mai este necesar pentru magistrați, însă politicienii trebuie monitorizați în continuare.
„Ridicarea MCV, din punct de vedere al magistraților, aș dori să vă spun că o monitorizare a magistraților n-ar mai fi necesară, ci o monitorizare a politicienilor, adică o chestiune de voință politică. Magistrații își fac datoria, poate că există anumite persoane care ar vrea să-și pună în practică agenda lor și n-ar avea nevoie de o chestiune care să-i încurce, cum ar fi MCV”, a spus Augustin Lazăr.
Citiți și: Legea amnistiei și grațierii. Kovesi și Lazăr se opun
Procurorul-general al României a făcut această declarație după ce a ieșit de la întâlnirea cu noul ministru al Justiției, Florin Iordache.
Florin Iordache le-a adresat celor trei şefi de parchete invitaţia de a veni luni, la ora 12.00, la Ministerul Justiţiei, pentru discuţii, au precizat sursele citate. De altfel, ministrul Justiţiei anunţase încă de vineri că urmează să aibă o întâlnire cu procurorul general şi cu adjuncţii săi.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit în 2006 şi monitorizează progresele României şi Bulgariei, în combaterea corupţiei şi reformarea sistemului judiciar.
Sofia şi Bucureştiul au aceptat MCV, la mijlocul anilor 2000, ca o condiţie prealabilă aderării lor la UE, pe 1 ianuarie 2007.
Potrivit acestor rapoarte MCV, prezentate anual de CE, România a înregistrat în ultimii ani rezultate mai bune decât Bulgaria.