Ce se întâmplă cu premiul GDS pentru Augustin Lazăr. Ceremonia a fost anulată

Data actualizării: Data publicării:
Augustin Lazar dosarul revolutiei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul pentru Dialog Social a anunțat că ceremonia de decernare a premiului GDS procurorului general Augustin Lazăr, programată pentru miercuri, a fost anulată. Anunțul vine după ce Lazăr a anunțat că transmite acest premiu disidentului Iulius Filip și „tuturor dizidenților din cadrul Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România”. Pe de altă parte, fostul șef al DNA Daniel Morar, în prezent judecător CCR, a anunțat că renunță la premiul primit de la GDS în 2011.

180307_BILANT_MP_augustin lazar_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea crop
Procurorul general Augustin Lazăr. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Premiul va fi trimis domnului Augustin Lazăr la Ministerul Public spre a fi apoi transmis celor pe care dânsul i-a indicat. În aceste condiții, de comun acord, decernarea premiului GDS din data de 17 aprilie 2019 este contramandată. Îl asigurăm pe domnul Augustin Lazăr de solidaritatea noastră în lupta anticorupție a Ministerului Public pe care îl conduce”, se arată în comunicatul GDS.

Augustin Lazăr arăta astăzi, într-un comunicat de presă, că este „deosebit de onorat pentru primirea acestei distincții”, pe care o consideră „o recunoaștere a eforturilor și rezultatelor Ministerului Public în lupta anticorupție, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în consolidarea statului de drept”.

„În acest context, am luat decizia de a transmite premiul GDS celor care – cu prețul vieții sau al unor suferințe inimaginabile – au făcut posibil ca astăzi noi să ne putem exprima liber, să trăim într-o societate democratică, să revenim acolo unde ne este locul, în Europa. Transmit acest premiu domnului Iulius Filip și tuturor dizidenților din cadrul Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, o dată cu asigurările mele că astăzi Ministerul Public este o instituție care activează la cele mai înalte standarde profesionale”, a spus procurorul general.

„Folosesc acest prilej pentru a exprima încă o dată regretul pentru dramele și suferințele trăite de luptătorii anticomuniști, prin al căror curaj și sacrificiu a fost scrisă cea mai demnă pagină din istoria contemporană a României”, a mai spus Augustin Lazăr.

De asemenea, cu puțin timp înainte de anunțul GDS, au venit critici aspre din partea judecătorului Curţii Constituţionale Daniel Morar, fost procuror şef al DNA şi fost procuror general interimar al Românie.

Într-o scrisoare adresată Grupului pentru Dialog Social, Morar scrie că renunţă la premiul acordat de GDS în 2011, având în vedere că anul acesta organizaţia a decis să îi acorde premiul anual lui Lazăr, în ciuda informaţiilor apărute recent despre implicarea lui în comisia de eliberare condiţionată a deţinuţilor politic de la Aiud, în anii 80. Daniel Morar spune că, premiindu-l pe Augustin Lazăr, GDS „încetează să mai recompenseze persoanele care promovează valorile democraţiei şi ale statului de drept”.

Augustin Lazăr a fost acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a unor deținuți politic. Totul a pornit de la povestea deținutului politic Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. Lazăr era procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud și ar fi refuzat de două ori să-i semneze eliberarea condiționată.

Lazăr a explicat că acea comisie din care făcea parte nu avea contact cu deținuții și tot ce făcea era să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și dacă au sau nu rapoarte disciplinare din timpul detenției.

Presa a vehiculat apoi și numele altor deținuți politic, pe care Lazăr ar fi refuzat să-i elibereze condiționat.

„Episodul la care fac referire unele instituții de presă a fost prezentat tendențios, fără a ține cont de explicațiile pe care le-am mai dat. Atribuțiile acestei comisii nu erau de punere în libertate a celor condamnați. Acesta era atributul exclusiv al instanței de judecată. Legea avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de condamnați”, a spus Lazăr, într-o conferință de presă.

Acuzațiile au venit în condițiile în care procurorul general își depusese candidatura pentru un nou mandat. Între timp, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a respins toate cele patru candidaturi depuse pentru această funcție și a anunțat reluarea procedurii de selecție.

Mai mulți oficiali ai coaliției PSD-ALDE au cerut revocarea lui Augustin Lazăr, inclusiv șeful PSD, Liviu Dragnea, și cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei