Ce șanse au Elena Udrea și Alina Bica să scape de extrădare
Data actualizării: Data publicării:
În San Jose începe procedura de extrădare, atât pentru Elena Udrea, cât și pentru Alina Bica. Dar reţinerea celor două nu înseamnă şi extrădarea imediată. Apărătorul din România al fostului ministru al Dezvoltării a explicat că aducerea în țară a celor două ar putea fi împiedicată de mai multe aspecte.
Extrădarea urmează să fie analizată de un judecător de la tribunalul din San Jose. Acesta va decide daca acceptă sau nu cererea autorităților din România, ca Elena Udrea și Alina Bica să fie adue la București pentru a-și executa pedepsele de 6, respectiv 4 ani de detenție, la care au fost condamnate în iunie.
Există însă un mare semn de întrebare referitor la aprobarea extrădării deoarece amândouă au obținut statutul provizoriu de azilant politic la San Jose, valabil până la începutul anului viitor.
Autoritățile de la San Jose trebuie să decidă dacă le acordă permanent statul de azilant politic.
În privința Elenei Udrea, există și problema copilului nou-născut, care ar avea cetațenie costaricană, iar legile de acolo prevăd că cei mici nu pot fi despărțiți de părinții lor.
În ceea ce o privește pe Alina Bica, se referă la nerecunoașterea în legislația din Costa Rica a infracțiunii pentru care a fost condamnată definitiv în România, respectiv favorizarea infractorului.
Întreaga procedură nu se va desfășura în baza unui tratat bilateral de extrădare, pentru că între România și Costa Rica nu există un astfel de document semnat, ci în baza Convenției de la Merida, care a fost ratificată în ambele state și care prevede o conclucrare a țărilor care au adoptat-o pentru combaterea corupției și se face o referire la extrădarea între țări în cazul persoanelor condamnate pentru corpuție.