Interpol a publicat un nou tip de alertă internațională. Ce este „notificarea argintie”

Data publicării:
sigla interpol
Foto: Profimedia Images

Interpol a publicat vineri prima sa „notificare argintie”, un nou tip de alertă sau de cerere de cooperare internaţională care vizează urmărirea sau recuperarea activelor de origine infracţională.

În prima sa notificare de acest tip, Interpol „cere Italiei să caute să obţină informaţii cu privire la activele aparţinând unui membru important al mafiei”, explică într-un comunicat organizaţia internaţională de poliţie judiciară, potrivit Interpol, preluată de Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sunt vizate o „varietate de active, în principal în Asia şi în America de Sud, în valoare de peste jumătate de miliard de euro”, a precizat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Notificarea argintie se adaugă altora opt deja existente şi de culori diferite, dintre care cea mai mediatizată fiind notificarea roşie, permiţând localizarea şi arestarea persoanelor căutate de una dintre cele 196 de ţări membre ale Interpol.

alerte interpol
Interpol are mai multe tipuri de alerte, ultima introdusă fiind notificarea rgintie. Sursă foto: Interpol

Notificarea argintie, în fază pilot

Lansarea noului tip de notificare vine ca parte a unei faze pilot care implică 52 de ţări şi teritorii şi care va dura cel puţin până în noiembrie.

„Privarea criminalilor şi a reţelelor lor de profituri ilicite este unul dintre cele mai puternice instrumente de combatere a crimei organizate transnaţionale, mai ales când ştim că 99% din bunurile infracţionale nu sunt recuperate”, a declarat secretarul general al Interpol Valdecy Urquiza, citat în comunicat.

Potrivit organizaţiei, notificarea argintie vizează "frauda, corupţia, traficul de droguri, infracţiunile de mediu şi alte infracţiuni grave". Ea este destinată să faciliteze localizarea, identificarea şi obţinerea de informaţii despre activele spălate precum "proprietăţi, vehicule, conturi bancare".

Ţările pot utiliza apoi aceste informaţii pentru a coopera, inclusiv pentru cereri bilaterale de sechestrare, confiscare sau recuperare a activelor în conformitate cu legislaţia naţională.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri