Peste o mie de euro - atât primesc pensie foştii ofiţeri de securitate judecaţi pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. Ar putea rămâne, însă, fără banii puşi deoparte de-a lungul anilor. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti decid astăzi dacă vor pune sechestru pe averile anchetatorilor comunişti pentru ca familia Ursu să poată primi despăgubiri morale. În sala de judecată au fost prezenţi doar doi dintre foştii ofiţeri despre care procurorii spun că au autorizat torturarea lui Gheorghe Ursu. Ei susţin că daunele cerute sunt nejustificate.
Verificările făcute de instanţă arată că Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului și anchetatorii fostului regim, Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, primesc lunar pensii cuprinse între 4.000 şi 6.000 de lei. Mai au pe numele lor câte un apartament şi două maşini Dacia 1310, vechi din 1979.
Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu: „Este o chestiune mai mult de principiu. Mi s-a spus în toți anii ăștia: toți torționarii ăștia sunt plătiți de către statul român cu pensii mari. Acum vedem. 5-6.000 fiecare, deci sunt pensii serioase pentru ce? Pentru activitatea de susținere a unui regim nelegitim și criminal, pentru torturile la care au supus populația, deci mi se pare dreptate și pentru oameni.”
Familia disidentului a cerut despăgubiri de trei milioane de euro şi se teme că foştii ofiţeri de securitate şi-ar putea înstrăina şi apoi vinde bunurile, pentru a scăpa de plata daunelor. Avocaţii celor acuzaţi au transmis instanţei că apartamentele şi maşinile deţinute de clienţii lor nu acoperă oricum suma foarte mare cerută şi că nu se justifică poprierea pensiilor şi punerea sub sechestru a caselor.
Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu: „În întregime daunele pe care le cercem și mi se pare foarte just ca acești oameni, torționari ai regimului Ceaușescu să ajungă să plătească pentru ce au făcut.”
Foştii ofiţeri de securitate se consideră nevinovaţi şi cer achitarea.
Marin Pârvulescu, fost ofiţer de Securitate: „Nu cunosc şi nu am participat în niciun fel la arestarea şi menţinerea lui în arest şi la regimul pe care l-a avut el acolo.”
Marian Lazăr, procuror militar: „Inculpații Pârvulescu Marin și Hodiş Vasile au exercitat acţiuni represive, filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri, acte de violenţă fizică şi psihică asupra lui Gheorghe Ursu.”
Inginerul Gheorghe Ursu a fost urmărit de Securitate încă din anii 70, după ce a trimis postului de radio Europa Liberă scrisori în care denunţa politica dusă de comunişti. În 1985 a fost arestat pentru o infracţiune inventată - deţinere de valută -, iar în spatele gratiilor a fost supus terorii fizice şi psihice. A murit după ce un coleg de celulă l-a bătut crunt, la ordinul şefilor Securităţii.
Judecătorii decid, dacă vor pune sechestru pe averile anchetatorilor comunişti, pentru ca familia Ursu să poate primi, despăgubiri morale. În sala de judecată, au fost prezenţi, doar doi dintre foştii ofiţeri, despre care procurorii spun că, au autorizat torturarea lui Gheorghe Ursu. Ei susţin că, daunele cerute sunt nejustificate.