Ce înseamnă pentru Traian Băsescu transparența numirii procurorilor

Data publicării:
2301 20basemecanismulomul-45444

Rugat să comenteze cerinţele de transparenţă pe care le-a invocat la momentul în care a respins candidaţii propuşi de Mona Pivniceru, preşedintele a declarat:

„Transparenţă nu înseamnă neapărat să o faci cu televiziunea. Am văzut abordarea asta - să faci examinarea procurorilor cu televiziunile. Transparenţă înseamnă în primul rând ca, prin mecanismul de evaluare pe care îl stabileşti, să dai procurorilor sentimentul că va fi o decizie cinstită.

Doi: să dai potenţialilor candidaţi sentimentul că nu se va opta pentru oameni uşor de manipulat şi că voinţa ta este să găseşti un procuror, doi procurori sau cinci procurori care să fie recunoscuţi ca procurori care au avut dosare grele şi le-au rezolvat fără mamă, fără tată.

Şi transparenţă mai înseamnă nu să ne forţăm mâna unul altuia. Transparenţă poate să însemne şi să ne întâlnim, cei trei factori implicaţi, unii mai mult, alţii mai puţin - ministrul justiţiei, CSM şi Preşedinţie - şi să stabilim mecanismul sau omul”, a conchis preşedintele.

Procurori cu experienţă şi dosare consistente

Pentru ca Preşedinţia să accepte o nominalizare pentru funcţia de procuror general sau şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, persoana respectivă trebuie să aibă în experienţă „dosare grele, consistente”, finalizate şi confirmate de instanţă, a mai spus Băsescu.

Întrebat care ar fi criteriile pe care procurorii trebuie să le îndeplinească în aşa fel încât să nu aibă obiecţii asupra numirii, preşedintele a spus:

Criteriul ar fi să văd că omul acela a avut dosare consistente şi le-a rezolvat. Da? Dosare... Discutăm de corupţie, de spălare de bani, de crimă organizată. Să-l văd că a fost un procuror care are câteva dosare grele pe an, pe care le rezolvă, care sunt confirmate în instanţă. Şi ăsta ar fi pentru mine semnalul că respectivul procuror este şi apreciat în sistem, pentru că cei care au succese sunt şi apreciaţi, şi recunoscuţi ca fiind procurori valoroşi şi responsabili pentru munca lor.

Eu nu-i pot judeca profesional, pentru că nu dă nimeni un extemporal cu mine, dar vreau să văd şi eu dosarele pe care cineva, care vrea să fie procuror general al României, procuror şef DNA, procuror general adjunct la Parchetul General, procuror şef adjunct la DNA, şef de secţie la Parchetul General sau la DNA. Vreau să văd că este un procuror care are performanţă”, a detaliat preşedintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...