Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea USR - PNL privind Ordonanţa de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Actualizare 14:35. Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL și USR privind operaționalizarea secției de anchetare a magistraților și a decis astfel că înființarea acesteia prin ordonanță de urgență a fost constituțională.
Primul punct pe ordinea de zi a plenului Curţii este "Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, obiecţie formulată de un număr de 92 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România".
Uniunea Salvaţi România împreună cu Partidul Naţional Liberal au contestat, în decembrie 2018, la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă nr.90/2018 privind înfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.
Cele două partide au identificat patru motive de neconstituţionalitate în adoptarea ordonanţei.
În primul rând, au considerat că nu sunt întrunite cele trei condiţii obligatorii care justifică adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, respectiv existenţa unei situaţii extraordinare, imposibilitatea amânării reglementării acesteia şi motivarea corespunzătoare a urgenţei.
În al doilea rând, USR atrage atenţia asupra încălcării principiului separaţiei puterilor în stat,prin adoptarea de către Guvern a unui act cu putere de lege fără întrunirea condiţiilor justificative prevăzute de Constituţie şi recunoscute prin jurisprudenţa Curţii Constituţionale.
În al treilea rând, în contestaţia depusă la CCR USR a atras atenţia asupra încălcării interdicţiei constituţionale de reglementare a regimului instituţiilor fundamentale ale statului prin ordonanţe de urgenţă.
În al patrulea rând, USR şi PNL au reclamat încălcarea obligaţiei constituţionale de respectare a tratatelor şi pactelor internaţionale la care România este parte. Una dintre obligaţiile rezultate din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană este respectarea recomandărilor MCV, aşa cum a reţinut şi Curtea Constituţională prin Decizia nr. 2/2012. Ori, în cel mai recent raport emis în cadrul MCV, Comisia Europeană a recomandat expres României suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, precum şi revizuirea legilor justiţiei, ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum şi de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, argumentează cele două partide.