CCR despre Codul Insolvenţei: Efectul direct al suspendării licenţei audiovizuale - declanşarea rapidă a falimentului. Efectul indirect - încălcarea dreptului la informare

Data publicării:
ccr-1

Noul Cod al Insolvenţei, declarat neconstituţional de Curtea Constituţională a României, a fost suspendat la exact o săptămână de când a intrat în vigoare. Motivarea deciziei celor nouă judecători a fost publicată în Monitorul Oficial, aşa că acum Executivul are la dispoziţie 45 de zile să emită un proiect de lege. În documentul oficial Curtea critică sancţiunea suspendării licenţei pentru televiziunile în dificultate financiară, precum şi aplicarea oricăror noi reglementări pentru procedurile deja deschise.

Motivarea Curţii face referire în primul rând la forma îmbrăcată de noul Cod al Insolvenţei. Judecătorii consideră că Executivul nu a argumentat adoptarea noilor reglementări printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Prin urmare, Executivul va trebui să promoveze modificările printr-un proiect de lege transmis Parlamentului.

În acelaşi document, Curtea analizează şi pe fond modificările propuse de Guvern:

O sancţiune atât de importantă cum este aceea a suspendării licenţei audiovizuale, cu profunde implicaţii în ceea ce priveşte situaţia economică a persoanei juridice aflate în insolvenţă, precum şi cu consecinţe indirecte, dar cuantificabile, în ceea ce priveşte dreptul la informaţie şi libertatea de exprimare, nu poate fi reglementată la nivel de bază prin acte cu caracter normativ ale CNA, care sunt acte cu caracter infralegal”, se arată în decizia CCR.

Astfel, explică judecătorii, efectul direct ar fi o declanşare rapidă a falimentului. Efectul indirect, arată CCR, se referă la o încălcare a dreptului la informare.

Prin urmare, magistraţii pun în vedere Executivului eliminarea unei alte norme din viitorul proiect: „Dispoziţiile din ordonanţa de urgenţă care prevăd aplicarea imediată a acestor dispoziţii şi pentru procedurile de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare (...) lipsesc norma legală de previzibilitate.

Premierul Victor Ponta, obligat să ţină cont de decizia CCR, i-a criticat miercuri pe judecători pentru hotărârea luată. „Alte firme nu plătesc taxe şi până la urmă se ocupă cu evaziunea fiscală, care acum e sprijinită şi de CCR, care nu ne lasă să combatem evaziunea”, a spus şeful Executivului.

Potrivit legii, odată cu publicarea deciziei Curţii Constituţionale, normele declarate neconstituţionale sunt suspendate.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...