CCR despre Codul Insolvenţei: Efectul direct al suspendării licenţei audiovizuale - declanşarea rapidă a falimentului. Efectul indirect - încălcarea dreptului la informare

Data publicării:
ccr-1

Noul Cod al Insolvenţei, declarat neconstituţional de Curtea Constituţională a României, a fost suspendat la exact o săptămână de când a intrat în vigoare. Motivarea deciziei celor nouă judecători a fost publicată în Monitorul Oficial, aşa că acum Executivul are la dispoziţie 45 de zile să emită un proiect de lege. În documentul oficial Curtea critică sancţiunea suspendării licenţei pentru televiziunile în dificultate financiară, precum şi aplicarea oricăror noi reglementări pentru procedurile deja deschise.

Motivarea Curţii face referire în primul rând la forma îmbrăcată de noul Cod al Insolvenţei. Judecătorii consideră că Executivul nu a argumentat adoptarea noilor reglementări printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Prin urmare, Executivul va trebui să promoveze modificările printr-un proiect de lege transmis Parlamentului.

În acelaşi document, Curtea analizează şi pe fond modificările propuse de Guvern:

O sancţiune atât de importantă cum este aceea a suspendării licenţei audiovizuale, cu profunde implicaţii în ceea ce priveşte situaţia economică a persoanei juridice aflate în insolvenţă, precum şi cu consecinţe indirecte, dar cuantificabile, în ceea ce priveşte dreptul la informaţie şi libertatea de exprimare, nu poate fi reglementată la nivel de bază prin acte cu caracter normativ ale CNA, care sunt acte cu caracter infralegal”, se arată în decizia CCR.

Astfel, explică judecătorii, efectul direct ar fi o declanşare rapidă a falimentului. Efectul indirect, arată CCR, se referă la o încălcare a dreptului la informare.

Prin urmare, magistraţii pun în vedere Executivului eliminarea unei alte norme din viitorul proiect: „Dispoziţiile din ordonanţa de urgenţă care prevăd aplicarea imediată a acestor dispoziţii şi pentru procedurile de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare (...) lipsesc norma legală de previzibilitate.

Premierul Victor Ponta, obligat să ţină cont de decizia CCR, i-a criticat miercuri pe judecători pentru hotărârea luată. „Alte firme nu plătesc taxe şi până la urmă se ocupă cu evaziunea fiscală, care acum e sprijinită şi de CCR, care nu ne lasă să combatem evaziunea”, a spus şeful Executivului.

Potrivit legii, odată cu publicarea deciziei Curţii Constituţionale, normele declarate neconstituţionale sunt suspendate.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...