CAZUL SIVECO. Schema fraudãrii este aproape aceeeasi în toate dosarele de evaziune

Data publicării:
frauda 13.09

Reţeaua cuprinde zeci de societăţi comerciale şi contracte fictive de consultanţă în valoare de milioane de euro. Firmele emit facturi pentru servicii care în realitate nu sunt niciodată prestate. Banii sunt viraţi din conturile firmelor-mamă către societăţi paravan. Însă, pentru a evita plata taxelor către buget, sumele sunt retrase din bancă în aceeaşi zi, cash, de intermediari. În acest fel statul pierde, în timp ce sumele rulate prin mecanismul pus la punct se ridică zeci de milioane de euro.

La începutul sãptãmânii, Irina Socol, proprietara celei mai mari companii româneşti de IT a ajuns în arest într-un dosar de evaziune care are la bază această schemă. Anchetatorii o acuză pe Irina Socol că ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale npentru a nu plăti taxe si impozite la stat. Astfel, în perioada 2009-2013, s-ar fi făcut tranzacţii fictive de aproximativ 10 milioane de euro.

Nu doar companiile găsesc metode de a frauda statul, ci şi funcţionarii primăriilor. Poliţiştii au descins la mai multe primării. Prima pe listă a fost cea condusă de Marian Vanghelie. Motivul - dosar de evaziune fiscală de aproape 10 milioane de euro.

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelei a declarat: "înteleg ca se cauta anumite companii care ar fi eludat statul cu anumite sume.nu institutional primaria este verificata, sunt interesati de documentatiile strict pentru anumite..."

Spãlarea de bani ar proveni din achiziþii fictive pe numele unor firme-fantomã.Suspiciunile i-au dus pe anchetatori pânã la funcţonari publici din primãria sectorului cinci şi administraþia domeniului public. Doi directori sunt suspectaþi cã ar fi semnat contracte ilegale.

Însã nu doar primãria din Bucureşti este suspectã de evaziune, ci şi din Ilfov. Oamenii legii au fãcut o vizitã la primãriile din Buftea, Stefãnestii de Jos si Voluntari. Procurorii cred cã primãriile atribuiau contracte anumitor firme de consultanþã în construcþie care subcontractau lucrãrile unor societãþi fantomã. Astfel, se derulau facturi fictive şi bani neimpozitaþi. Prejudiciul - trei milioane de euro.

"Este o anchetã în desfãşurare. S-au solicitat contracte pentru un numãr de câteva firm, 5 - 6 firme, de proiectare am înteles" a spus Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...