Cazul Gigină. Foști șefi ai Poliției, audiați la DNA în dosarul lui Gabriel Oprea
Te-ar putea interesa și:
Foşti şefi ai Poliţiei Române au trecut astăzi pragul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba de chestorul Petre Tobă, dar şi de fostul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă. Au fost chemaţi să dea explicaţii în dosarul Gigină, agentul poliţiei rutiere care a murit în urmă cu doi ani în timp ce croia drum prin trafic unei coloane oficiale în care se afla vicepremierul pe atunci Gabriel Oprea.
ACTUALIZARE 11:20 Fostul chestor al Poliției Române, Petre Tobă, a ieșit de la DNA și le-a spus jurnaliștilor că a fost audiat în calitate de martor.
„Am răspuns la toate întrebările adresate de către procurorul de caz, la toate întrebările adresate de către apărători și cu această ocazie, cred eu, am reușit să clarific toate aspectele tehnice care mi-au fost adresate. Am jurat că spun adevărul, nu am venit aici pentru a face declarații în favoarea vreuneia dintre părți, am venit să prezint situația reală, operativă și caracteristicile tehnice ale acestor măsuri”, a declarat Petre Tobă, care a refuzat să ofere alte detalii.
ACTUALIZARE 11:05 La sosirea la DNA, Lucian Diniță a declarat reporterilor că fostul vicepremier nu ar fi trebuit să aibă ca antemergător un motociclist, în condiții de ploaie, dar Gabriel Oprea nu putea fi contrazis:
Reporter: Într-o situație meteorologică ca acestea, se poate folosi antemergator cu motocicletă?
Lucian Diniță: Dacă este noapte și sunt condiții normale, nu este nicio problemă.
Reporter: Dacă este noapte și sunt condiții ca acum? ( ploaie- n.r.)
L. Diniță: Nu.
Reporter: Putea Gabriel Oprea sa renunţe la antemergător?
L. Diniță: În subsidiar, poate.
Reporter: Avea cineva curaj să-l contrazică pe Gabriel Oprea dacă îşi dorea coloană oficială?
L. Diniță: Eu am avut şi nu mi-a mai trebuit.
Fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a ajuns marți dimineață la DNA. Procurorii l-au chemat pentru audieri în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, motociclistul care acum doi ani si-a pierdut viaţa încercând să croiască drum prin trafic coloanei oficiale în care se afla fostul vicepremier Gabriel Oprea.
Petre Tobă nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA, limitându-se la a-i saluta pe jurnalişti.
La momentul morţii poliţistului, Gabriel Oprea era ministru de interne şi vicepremier, iar Petre Tobă conducea Poliţia Română. Ancheatorii vor să afle cum a fost alocată escorta pentru Gabriel Oprea în seara în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină.
Săptămâna trecută, în acest dosar a fost audiat fostul procuror general al României Ilie Botoş, care la momentul accidentului era secretar de stat în Ministerul de Interne. El a spus, la ieşirea de la audieri, că a aflat despre accident a doua zi, că nu avea în atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale şi că a dat explicaţii „tehnice”.
Fostul ministru de interne Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, dosar deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.
În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.
La începutul acestei luni, Oprea a fost audiat la DNA în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, el susţinând, la ieşirea de la audieri, că a spus adevărul şi că este nevinovat.
„Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului. Din păcate, poliţistul a căzut în cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect şi nu au fost semaforizate”, a declarat Oprea.
În acelaşi timp cu Oprea, la sediul central al DNA s-a aflat şi avocatul familiei Gigină, care a spus că rudele poliţistului s-au constituit parte civiă în dosar fără a preciza suma pe care aceştia o solicită drept daune.
(surse: Digi24, News.ro)
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.