Fostul ministru al Justiției a spus în emisiunea „Kilometrul 0” că l-ar fi preferat pe Daniel Morar în funcția de procuror general și ar fi văzut posibilă o rocadă între acesta și Laura Codruța Kovesi. În plus, Daniel Morar ar fi fost o garanție că reformele continuă, iar pentru imaginea României în exterior ar fi fost un câștig. Totodată, Predoiu l-a admirat pe Victor Ponta pentru modul cum a înfruntat propria tabără politică pentru numirea Laurei Codruța Kovesi.
„Nu-i bine să anticipez ce va face președintele, dar cunoscând și personajul politic e capabil de surprize. Acest proces pare a fi rezultatul unei coabitări politice mai liniștite decât anticipa toată lumea. Până la urmă lucrurile s-au rezolvat într-un fel, dar cred că cineva lipsește din poză: Daniel Morar, un procuror de care Ministerul Public avea nevoie. În opinia mea, el nu putea lipsi de pe această listă. El reprezintă o garanție că aceste reforme vor continua, că ele nu sunt reversibile”, a spus fostul ministru de Justiție.
Totuși, în 2008, când expira primul mandat al lui Daniel Morar la conducerea DNA, Cătălin Predoiu, pe atunci ministru, a făcut o altă propunere la șefia DNA. După ce președintele Traian Băsescu a respins propunerea Monicăi Șerbănescu, Cătălin Predoiu l-a propus tot pe Daniel Morar, dar după câteva luni.
„Nu vreau să pun în discuție capacitatea celor propuși, dar discut acum de o listă completă. Poate că e un deziderat prea ambițios, dar eu nu cred că Daniel Morar trebuia tranzacționat în această înțelegere de numire a procurorilor. Cred că acest lucru ridică o serie de semne de întrebare legat de capacitatea noastră de a duce procesul înainte”, a declarat Cătălin Predoiu, la Digi24.
El a subliniat că pe umerii acestor șase procurori apasă o răspundere grea: să demonstreze că procesul de reformă este ireversibil și că procesul lung de numire nu i-a politizat.
În plus, Cătălin Predoiu ar fi preferat o rocadă între Laura Codruța Kovesi și Daniel Morar.
„Îl vedeam pe Daniel Morar în fruntea Ministerului Public și pe doamna Kovesi la DNA. Pentru că există un bagaj de cunoștințe imens pe care acești doi procurori îl au. Ministerul Public are nevoie în fruntea lui de un om care să fie respectat complet”, a spus fostul ministru al Justiției.
O altă persepectivă ridicată de Cătălin Predoiu a fost aceea că imaginea României în exterior ar fi fost un câștig dacă s-ar fi făcut numirea lui Daniel Morar ca procuror general.
„L-am admirat pe Victor Ponta pentru modul care s-a bătut cu propria tabără politică să o impună pe doamna Kovesi. A dobândit maturitatea necesară unei astfel de decizii grele. N-am înțeles de ce nu a făcut-o și cu domnul Morar”, a apreciat Cătălin Predoiu.
În plus, fost ministru a considerat că Traian Băsescu a cedat în cazul numirii lui Daniel Morar.
„Eu nu l-aș fi cedat pe Morar, nu aș fi cedat acolo, îmi pare că președintele a cedat”, a fost remarca acestuia, care a subliniat că ar fi fost perfect dacă era și numele lui Daniel Morar pe listă.
Predoiu: Până la urmă toată lumea știa cine sunt favoriții
„E o altă vulnerabilitate a întregului proces: procesul a durat prea mult și aici e vina unui context politic catre s-a manifestat începând din vara anului trecut, a apărut o neîncredere legat de procesul de numire. Trebuia accelerat încă din vara anului trecut. Acest proces foarte lung a politizat excesiv procedura de numire. Aș fi vrut să văd o precedură axată strict pe criterii profesionale, pe rezultate. Până la urmă toată lumea știa cine sunt favoriții”, a afirmat Cătălin Predoiu.
În ceea ce privește candidatura lui Tiberiu Nițu pentru funcția de procuror general, respinsă în toamnă de CSM, dar care acum a primit aviz favorabil, Cătălin Predoiu a spus că asta arată schimbarea raportului de forțe din CSM.
Citiți și Cătălin Predoiu: Iau în calcul posibilitatea de a intra în politică