Propunerile pentru conducerea marilor Parchete: Gabriela Scutea - Parchetul General, Crin Bologa - DNA, Giorgiana Hosu - DIICOT

Data actualizării: Data publicării:
160309_catalin_predoiu_01_INQ_Octav_Ganea
INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, marți, propunerile pentru ocuparea funcțiilor de șef la DNA, Parchetul General și DIICOT.  Aceste propuneri sunt: Gabriela Scutea pentru Parchetul General, Crin Bologa pentru DNA, Giorgiana Hosu pentru DIICOT. Lista va fi înaintată CSM pentru obținerea avizului consultativ, iar apoi propunerile vor fi trimise preşedintelui care va avea ultimul cuvânt.

UPDATE 10.24. Cătălin Predoiu a anunţat propunerile pentru conducerea Parchetelor.

Pentru funcţia de procuror general - Gabriela Scutea

„Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar depus. O prestație pertinentă și plină de hotărâre. Este un procuror care nu prezintă necunoscute. A fost cel mai bun proiect din cele prezentate”, a spus ministrul Justiției.

Cătălin Predoiu a anunțat că Gabriela Scutea a prezentat cel mai bun plan de management și că este un procuror care cunoaște bine MCV.

Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct în mandatul Laurei Codruța Kovesi 2006-2013. A îndeplinit funcţia de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană 2013-2016 şi a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiției 2016-2017.

Pentru funcţia de şef DIICOT - Elena- Giorgiana Hosu

 

Ministrul Justiției a spus despre propunerea sa la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu, că stăpânește cel mai bine „dimensiunile anchetelor transfrontaliere”.

Giorgiana Hosu este procuror-șef adjunct al DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei. Hosu se ocupă de dosarul crimelor din Caracal.

Printre alte dosare instrumentate: cazul Sorin Beraru, unul dintre dosarele lui Omar Hayssam.

Pentru funcţia de şef al DNA - Crin-Nicu Bologa

"Crin Bologa cunoaște foarte bine această unitate de parchet", a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a adăugat că Bologa a prezentat, în cadrul interviurilor, un „proiect de management complet, cu soluții aplicate”, subliniind că este de părere că „aduce garanția că lupta anticorupție va continua energic”.

Crin Bologa a fost adjunct al Parchetului Sălaj, a condus DNA Cluj între 2005 și 2008. Este procuror din 1996.

Cătălin Predoiu a transmis şi un mesaj pentru magistraţii propuşi: "Reparaţi vulnerabilităţile identificate, mobilizaţi procurorii, relansaţi combaterea energică şi eficientă a tuturor formelor de infracţionalitate! Libertatea şi siguranţa cetăţenilor sunt valori esenţiale. MJ vă va fi partener în aceşti parametri"


Procurorii care au susținut interviul pentru şefia Parchetului General sunt: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu - Marian Drilea - Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache, Răzvan Horaţiu Radu.

Procurorii care au susținut interviul pentru ocuparea funcţiei de şef al DIICOT sunt: Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena- Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Daniel Horodniceanu.

Procurorii care au susținut interviul pentru funcţia de procuror-şef al DNA sunt: Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Nistor Călin.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet pe 21 ianuarie 2020.

Înainte de susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma, pe 14 ianuarie, că principala calitate a candidaţilor la conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT trebuie să fie capacitatea managerială.

"Ceea ce este important este adecvarea la funcţie, dincolo de stăpânirea legilor, a tehnicilor profesionale, e importantă capacitatea de a conduce un sistem, forţa, echilibrul, viziunea de ansamblu. Sunt lucruri pe care le vom lua în considerare", spunea Predoiu.

El a adăugat că procedura de selecţie este una transparentă, ce urmăreşte realizarea unei selecţii obiective.

"Este o procedură transparentă, (...) am optat pentru această manieră de desfăşurare a interviurilor pentru a da încredere că încercăm să evaluăm toate faţetele profesionalismului, capacităţii de a conduce sisteme publice ale candidaţilor, cooptând în comisia de interviu mai mulţi specialişti care să vină cu întrebări din diverse unghiuri de abordare, în funcţie de profesiile lor, în funcţie de specializările lor, astfel încât să pot să am o imagine cât mai completă asupra calităţilor pe care le au candidaţii, înainte de a lua decizia eventuală de propunere", a precizat ministrul Justiţiei.

Propunerile ministrului justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii.

Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiţiei înaintează propunerile preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri