În prezent, Alina Bica este în arest, într-un dosar ce vizează o retrocedare ilegală.
Fostul ministru a explicat cum a ajuns Alina Bica în minister. Ea a venit din magistratură, în condițiile în care noul guvern Boc se instala în 2009 și premierul în ansamblu făcea o echipă nouă, inclusiv la Ministerul Justiției. „A fost echipă mare și puternică la Ministerul Justiției, altfel nu reușeam toate acele obiective”, a spus Cătălin Predoiu, precizând că a lucrat foarte bine cu secretarii săi de stat, inclusiv cu Alina Bica.
„E un foarte bun profesionist şi nu pot să neg, în ciuda celor întâmplate, faptul că a muncit foarte mult în minister. E cu-atât mai șocant că se află în această conjunctură”, a declarat Cătălin Predoiu. „Fiecare răspunde pentru faptele lui”, a adăugat el.
Întrebat despre afirmațiile fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, care spunea, vineri, la Digi24 că Alina Bica s-a prezentat în 2006 la concursul pentru șefia DIICOT, apoi la cel pentru desemnarea reprezentantului României la Eurojust, dar nu a câștigat aceste competiții, Cătălin Predoiu a comentat: „Poate s-a pregătit mai bine între timp, ce pot să spun? Nu vreau să intru într-o polemică cu dna Macovei. E un subiect care sigur pune pe gânduri pe foarte multă lume (...)”.
El a arătat și un punct vulnerabil: „Poate ce ar trebui făcut/reflectat este modul în care funcționează acele comisii interguvernamentale, care nu sunt coordonate practic de miniștri, deși din ele fac parte membri care vin din ministere și care iată uneori pot să dea surprize neplăcute”, a punctat fostul ministru. „Deci pune și o problemă de arhitectură guvernamentală (...) În ceea ce mă privește, am cerut integritate totală în ministere”, susține Cătălin Predoiu.
Întrebat dacă știa de prietenia Alinei Bica cu Elena Udrea, Cătălin Predoiu a afirmat că „prietenie e mult spus. În Guvern, toată lumea relaționa. Dna Bica era practic ședință de ședință în Guvern”, a menționat Cătălin Predoiu.
În ceea ce privește pozele care le înfățișau pe Elena Udrea și Alina Bica la Paris, Cătălin Predoiu a admis că ele erau „bizare”, dar „prin ele însele n-ar fi constituit un capăt de țară, dacă nu s-a dovedit că erau legate și de alte lucruri pe care până la urmă procurorii le-au adus la lumină. Procurorii știu de fapt care sunt dedesubturile întregii afaceri și urmează să dovedească. Dar pune încă o dată problema limitei dintre justiție și politică”, a admis fostul ministru. „Textul de lege lasă o marjă de interpretare cu privire la obligația de rezervă a unui magistrat în ceea ce privește comportamentul, limbajul, relațiile pe care le are și până la urmă fiecare trebuie să cântărească. Dar trebuie să fie o rezervă”, a arătat Cătălin Predoiu.
„E foarte greu să decodezi toate aceste conexiuni din viaţa privată a unui magistrat. (...) Arbitrul aici este persoana implicată. Trebuie să ştii ce vrei şi ce pericole te pasc”, a explicat prim-vicepreședintele PNL. „Şi atenţie la anturaj, care te poate scoate din decor instantaneu!”, a mai avertizat fostul ministru al Justiției.
Cel mai longeviv ministru al Justiției din perioada post-89 se așteaptă ca în săptămânile care urmează acest efort de finalizare a marilor dosare de corupție să continue. E foarte bine!”, a apreciat Cătălin Predoiu la Digi24.