Candidații la funcția de procuror european susțin azi interviul. Ana Birchall: Au rămas şapte, unul s-a retras

Data actualizării: Data publicării:
ana birchall - octav ganaea inquam 20190430110401_OGN_3464-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Candidații pentru funcția de procuror european vor susține interviurile marți, începând cu ora 10:00, în fața unei comisii prezidate de ministrul Justiției, Ana Birchall. 

AUDIERILE POT FI URMĂRITE LIVE AICI

UPDATE 9.30. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat că unul dintre candidaţi s-a retras din competiţie, astfel că vor susţine interviurile doar şapte.

Ana Birchall nu a menţionat despre cine este vorba.

Interviul va avea loc în ordinea alfabetică, a precizat Birchall.

Ministrul a adăugat că va fi nevoită azi să meargă la şedinţa de Guvern şi că audierile vor fi întrerupte atunci, dar a adăugat că runda următoare va avea loc în 23 iulie.


Potrivit unui anunț al Ministerului Justiției, cei opt magistrați care și-au depus candidatura pentru funcția de procuror european sunt: Borcoman Cătălin-Laurențiu, Bulancea Marius Bogdan (procuror de la DNA), Dumitresc Constantin Claudiu, Ecedi Stoisavlevici Laura, Horodniceanu Daniel – Constantin (fost șef DIICOT), Hach Elena (cu condiția depunerii unor înscrisuri de recunoaștere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cel mai târziu până la data susținerii interviului), Nolden Nicoleta și Radu Răzvan – Horațiu.

Toți cei menționați sunt procurori, cu excepția Nicoletei Nolden, care este judecător la Curtea de Apel București.

„Candidații selectați vor susține interviul în fața comisiei de selecție prezidată de ministrul justiției care va avea loc în data de 9 iulie 2019, începând cu ora 10.00 la sediul Ministerului Justiției din București, Str. Apolodor nr.17, sector 5. Candidații se vor prezenta la interviu în ordine alfabetică”, se mai arată în anunțul Ministerului.

Candidaţii care s-au înscris iniţial:

* Daniel Horodniceanu a condus DIICOT în perioada 2015 - 2018. El a candidat şi pentru un al doilea mandat ca şef al DIICOT, dar şi pentru postul de procuror general, însă a fost respins de Tudorel Toader.

* Marius Bogdan Bulancea este şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA. A făcut parte din echipa de anchetă în dosarul "Gala Bute", în care este judecată Elena Udrea.

* Cătălin Laurenţiu Borcoman a fost şef al DIICOT Braşov.

* Elena Hach - în perioada ianuarie-iunie 2013 - a fost membru interimar al CSM, iar în perioada 2013 - 2018 a fost membru al plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. În septembrie 2018, a demisionat din funcţia de membru al Consiliului Director al Asociaţiei Procurorilor din România, fiind nemulţumită de modul în care asociaţia a fost reprezentată în şedinţa CSM din 19 septembrie 2018, în care a fost adoptat Regulamentul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

* Constantin Claudiu Dumitrescu este şeful Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE din cadrul DNA. În perioada 2011 - 2013, a fost detaşat în funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă.

* Nicoleta Nolden este judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti. A fost consul al României la Bonn, fiind detaşată până în iunie 2018 la Ministerul Afacerilor Externe.

* Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE şi agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO.

* Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror în cadrul DIICOT - Serviciul judiciar.

Interviurile vor fi transmise în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei

Interviul are o durată de maximum 45 de minute/candidat.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Sursa: Mediafax, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani