Video Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării șefului Telegram și controversele cetățeniei sale franceze

Data actualizării: Data publicării:
Telegram CEO Durov Arrested In France
Foto: Profimedia Images

Bodyguardul șefului Telegram Pavel Durov, inculpat în Franța, este român și îl însoţea când acesta s-a întors la Paris, unde a fost reținut imediat. Sunt dezvăluiri făcute de postul francez de televiziune TF1, care prezintă culisele arestării miliardarului rus în vârstă de 39 de ani, inculpat în Franța și plasat sub control judiciar pentru 12 infracţiuni. Durov face în Franţa obiectul unei proceduri separate, în curs de investigare, pentru violenţă împotriva copiilor săi. Plângerea a fost făcută de fosta sa parteneră, Irina Bolgar, care locuieşte în Elveţia şi susţine că are trei copii cu fondatorul Telegram.

Anchetatorii francezi i-au urmărit avionul privat timp de luni de zile. I-au analizat stilul de viaţă, anturajul şi locurile pe care le frecventa. În martie, un judecător a emis un mandat de percheziţie și Durov a fost pus pe lista persoanelor căutate. În dimineaţa zilei de 24 august, poliţia a intrat în alertă: era înregistrat cu un zbor de la Baku la Paris.

A coborât din avion și, împreună cu asistenta lui şi bodyguardul român, s-au aşezat în salonul VIP al aeroportului Le Bourget, pentru verificarea identităţii. Miliardarul a fost uluit când ofițerii de frontieră i-au spus că din acel moment este în custodia poliției. Asistenta şi bodyguardul nu au fost arestați. Au fost și ei interogaţi, fără să fie formulate acuzaţii împotriva lor. Anchetatorii spun că rusul era uneori arogant şi că nu știa decât câteva cuvinte în franceză, deși are cetățenie franceză din 2021.

Momentul arestării

Când a coborât din avion, nu părea nimic ieşit din comun pentru miliardar, relatează TF1 citat de News.ro. Fără niciun poliţist la vedere, Pavel Durov îşi strânge bagajele şi se îndreaptă spre salonul VIP al aeroportului Le Bourget. Alături de el se află asistenta sa (care este foarte activă pe Instagram, postând fotografii din călătoriile sale cu Durov) şi bodyguardul său român. Cei trei s-au aşezat în salonul rezervat de obicei VIP-urilor pentru verificarea identităţii.

Au sosit primii ofiţeri PAF (Poliţia de Frontieră). Oficialii i-au invitat să urce la etaj. În acest moment a fost declanşată „capcana”. Poliţiştii l-au informat cu privire la drepturile sale şi i-au precizat că se află în prezent în custodia poliţiei.

„Nu-i venea să creadă”, a comentat o sursă.

Asistenta şi bodyguardul său au fost exceptaţi de la arestul poliţiei. Cu toate acestea, ei au fost interogaţi în mod liber în cadrul anchetei, dar nu au fost formulate acuzaţii împotriva lor.

Arogant și dezinvolt

Înainte de a petrece aproape nouăzeci de ore în incinta biroului ONAF (Biroul Naţional Antifraudă), Pavel Durov a cerut să fie anunţat miliardarul francez Xavier Niel, personalitate marcantă a tehnologiei franceze. Contactat de TF1, Niel nu a răspuns încă pentru a face comentarii.

Când a stat de vorbă cu anchetatorii, Pavel Durov, originar din Sankt Petersburg, a fost uneori „arogant”, alteori „dezinvolt”. În afară de limba sa maternă, rusa, şi câteva cuvinte în franceză, şeful Telegram este bilingv în engleză şi italiană. El a explicat că a venit în Franţa „pentru a-l întâlni pe Emmanuel Macron”, o declaraţie pe care anturajul lui Emmanuel Macron a negat-o pentru TF1-LCI.

Violent cu copiii săi?

El a fost audiat în mai multe rânduri, dar numai cu privire la acuzaţiile detaliate de procurorul din Paris în comunicatul său de presă.

Cu alte cuvinte, el nu a fost niciodată interogat cu privire la presupusele violenţe împotriva copiilor săi. Acest caz face obiectul unei proceduri separate, în curs de investigare de către Biroul pentru minori al poliţiei. Fosta sa parteneră, care locuieşte încă în Elveţia, urmează să fie audiată, susţine TF1.

Potrivit Forbes, Durov are doi copii cu fosta sa soţie Daria Bondarenko: fiica Alina (născută în 2009) şi fiul Mihail (născut în 2010). Durov a cunoscut-o pe Daria Bondarenko în timp ce studia la universitate. În 2021, ea locuia în Barcelona. În 2021, ediţia Forbes din Rusia îi clasa pe copiii lui Durov pe locul şase în topul celor mai bogaţi moştenitori din Rusia.

Irina Bolgar with Pavel Durov and their children
Foto: Profimedia Images

Recent, Irina Bolgar, o rusoaică de 44 de ani stabilită în Elveţia, a susţinut că Pavel Durov este tatăl fiicei sale şi al celor doi băieţi născuţi în 2013, 2016 şi 2017, ea insistând că aceştia au fost „concepuţi şi născuţi natural”. La 23 iulie 2024, Irina Bolgar a contactat Forbes şi a prezentat documente care arată că este mama a trei copii ai lui Pavel Durov, furnizând, de asemenea, o fotografie de familie cu Durov făcută în 2020.

Forbes a confirmat autenticitatea documentelor. În august 2024, Bolgar a intentat un proces împotriva lui Durov în Elveţia. Ea a susţinut că Durov l-a abuzat pe fiul ei cel mic de cinci ori între 2021 şi 2022 şi că Durov a încetat să-şi mai vadă copiii în septembrie 2022. Procesul a fost intentat la câteva luni după ce Durov, potrivit lui Bolgar, a încetat să îi plătească pensia alimentară de 150.000 de euro pe lună.

Într-un interviu, Durov a susţinut că este tatăl a peste 100 de copii prin donare de spermă în 12 ţări începând din 2010.

Controversele cetățeniei franceze a șefului Telegram 

Arestarea lui Pavel Durov a ridicat problema cetăţeniei magnatului tehnologic originar din Sankt Petersburg. Acesta a predat instanţei cele patru paşapoarte ale sale: rusesc, francez, din Emiratele Arabe Unite şi unul emis de insula Saint Kitts şi Nevis din Caraibe.

Potrivit informaţiilor TF1, dosarul său de naturalizare franceză conţine numeroase ştampile roşii cu menţiunea „cerere respinsă”. Dar, deşi „Pavel Durov nu îndeplinea niciunul dintre criteriile corespunzătoare unei cereri de naturalizare franceză”, a explicat o sursă, el a fost naturalizat ca cetăţean francez prin decret la 23 august 2021. La data de 25 august a aceluiaşi an, această decizie a fost publicată în „Journal officiel”.

Pe 1 aprilie anul următor, el făcea glume pe tema cetăţeniei sale franceze pe canalul său de Telegram: „Va trebui să îmi franţuzesc numele în Paul du Rove”.

În ceea ce priveşte procedura de care a beneficiat Pavel Durov pentru a obţine cetăţenia franceză, care este rareori iniţiată şi în general la iniţiativa Quai d'Orsay (Ministerul francez de Externe), acesta din urmă s-a limitat să declare pentru TF1: „Nu comentăm cazurile individuale”.

La rândul său, Palatul Élysée, răspunzând la întrebările TF1-LCI, a declarat că „nu se fac comentarii cu privire la cazurile individuale de naturalizare”.

O sursă apropiată dosarului a adăugat că „aceasta este o procedură care intră în competenţa Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului de Interne, în conformitate cu dispoziţiile articolului 21 - 21 din Codul civil”.

Respectivul articol prevede că cetăţenia franceză poate fi acordată prin naturalizare, la propunerea ministrului afacerilor externe, oricărui străin francofon care solicită acest lucru şi care contribuie, prin activitatea sa deosebită, la influenţa Franţei şi la prosperitatea relaţiilor sale economice internaţionale.

Durov nu poată părăsi Franța. Ancheta ar putea dura peste un an

Pavel Durov nu mai poate părăsi Franţa. El se află acum sub un control judiciar sever, care îi impune să depună o cauţiune de cinci milioane de euro şi să se prezinte la secţia de poliţie de două ori pe săptămână.

Ancheta în privinţa sa abia a început, spune TF1. Provocarea pentru anchetatori va fi să stabilească infracţiunile şi să dovedească modul în care Durov a participat la complicitatea la comiterea infracţiunilor. Acest lucru ar putea dura până la optsprezece luni.

În acest timp, va fi aplicată supravegherea sa judiciară, iar Durov va rămâne în Franţa, „cu excepţia cazului în care nu ne face o figură „Carlos Ghosn”, glumeşte o sursă TF1, referindu-se la fostul director al Renault, care a reuşit să fugă din Japonia unde era investigat printr-o operaţiune de ascundere şi deghizare demnă de filme. „S-a mai văzut să părăseşti ţara fără paşapoarte şi cu o valiză”, a adăugat sursa TF1.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Complet interzis în Europa de la 1 ianuarie 2025. O nouă obligație pentru români când vine vorba de...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...