Arestarea lui Pavel Durov a dat peste cap sistemul vital de comunicații al armatei lui Putin. „Rușii fac totul pe Telegram”

Data actualizării: Data publicării:
Pavel Durov / Vladimir Putin
Cu toate că Durov s-a distanțat public de Moscova, platforma sa online a devenit vitală pentru coordonarea armatei ruse pe câmpul de luptă din Ucraina. Colaj foto: Profimedia Images

Autoritățile franceze l-au arestat pe Pavel Durov după ce au apărut acuzații conform cărora rețeaua sa socială este folosită de grupările de crimă organizată și pentru pornografie infantilă și trafic de droguri, dar cei care au reacționat cel mai dur au fost rușii. Motivul este că Telegram este folosit de armata rusă pentru a comunica pe câmpul de luptă și este principala platformă online pentru bloggerii pro-război și presa rusă, precum și pentru milioane de oameni de rând din Rusia, scrie Politico.

„Practic, ei l-au reținut pe șeful comunicațiilor din armata rusă”, a spus bloggerul rus care administrează canalul de Telegram Povernutie na Z Voine.

Site-ul Dva Mayora a spus că specialiștii ruși încearcă să găsească o alternativă la Telegram, dar că Direcția Principală de Comunicații a armatei ruse nu s-a arătat deloc interesată de găsirea unui astfel de sistem pentru trupele ruse.

Arestarea lui Durov ar putea grăbi procesul de dezvoltare a unui sistem de comunicații independent.

Deputații ruși sunt alarmați de arestarea lui Durov și au cerut deja eliberarea sa imediată.

„Arestarea lui Durov ar putea avea motive politice și ar putea fi un instrument pentru a obține accesul la informațiile personale ale utilizatorilor Telegram”, a spus vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, într-o postare pe Telegram.

„Acest lucru nu poate fi permis. Dacă autoritățile franceze refuză să îl elibereze pe Pavel Durov din custodie, propun să facem toate eforturile pentru a-l muta în Emiratele Arabe Unite sau în Federația Rusă. Cu acordul lui, firește.”

Armata rusă folosește Telegram pentru a-și coordona unele operațiuni militare. Foto: Profimedia Images

Oficialii ruși au primit instrucțiuni clare să își șteargă toate mesajele de pe Telegram

Marea îngrijorare a rușilor este că Durov va fi obligat de francezi să le pună la dispoziție cheile de criptare care permit accesul la platformă și la toate comunicațiile între utilizatorii platformei.

Președintele francez a anunțat luni că arestarea lui Durov nu a fost o decizie politică. Ambasada rusă a cerut să intre în contact cu Durov, însă Kremlinul nu a oferit nicio declarație despre arestarea fondatorului Telegram până acum.

Oficialii și agențiile de menținere a ordinii au primit, însă, instrucțiuni clare să își șteargă toate mesajele sensibile de pe Telegram, potrivit canalului pro-Kremlin Baza.

„Durov a fost închis pentru a se obține cheile [de criptare]. Iar el le va da”, a avertizat și Margarita Simonian, propagandista Kremlinului, într-o postare Telegram.

Telegram, paradisul online al traficanților de arme și droguri

Lipsa de moderare a platformei Telegram a transformat-o într-un paradis online pentru traficanții de arme și droguri din Occident și un instrument de comunicare, recrutare de sabotori și propagandă în Est, potrivit lui Nazar Tokar, șeful Kremlingram, un grup de activiști care studiază securitatea Telegram și legăturile platformei cu Kremlinul.

„Rușii fac totul prin Telegram. Ei recrutează agenți și oameni pentru contra-activități. Azi în Ucraina, o campanie populară recrutează oameni care să incendieze mașini militare ucrainene. Și a funcționat cu destul de mare succes. Își coordonează eforturile militare folosind [Telegram]”, a spus Tokar.

Telegram a negat acuzațiile că permite publicarea de conținut periculos, spunând că respectă legile UE, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale.

„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul ei este responsabil pentru abuzarea acelei platforme. Aproape 1 miliard de utilizatori la nivel global folosesc Telegram ca pe o cale de comunicare și sursă de informații vitale”, a transmis Telegram.

pavel durov
Marea îngrijorare a rușilor este că Durov va fi obligat de francezi să le pună la dispoziție cheile de criptare care permit accesul la platformă și la toate comunicațiile între utilizatori. Foto: Profimedia Images

Durov a fugit din Rusia în 2014, după ce Kremlinul i-a cerut accesul la o altă rețea socială populară

Platforma a devenit atât de populară nu doar pentru că este convenabilă și rapidă, având propria ei criptomonedă și multe funcții gratis, dar și pentru că permite accesul la lumea ascunsă a activităților ilegale.

„Instalezi doar aplicația gratis și ai acces ușor la achiziționarea de arme, droguri, conținut explicit și violent... orice. Totul este disponibil doar prin simpla căutare. Iar asta nu este la fel de ușor de găsit pe nicio altă [rețea de] mesagerie”, a explicat Tokar.

Cu toate că platforma este folosită de armata rusă, Telegram neagă orice legături cu guvernul rus, spunând că acest lucru este „esențial pentru libertatea de exprimare”.

Deși Kremlinul a restricționat majoritatea platformelor sociale, aplicația Telegram nu a fost nici interzisă, nici limitată. Durov a fugit din Rusia în 2014, după ce Kremlinul a cerut să aibă acces la datele fostei sale companii media, Vkontakte, despre protestatarii ucraineni pro-democrație care au luat parte la revoluția din 2014.

Armata ucraineană folosește în mare parte platforma Signal pentru comunicații, dar majoritatea agențiilor guvernamentale, inclusiv biroul președintelui, au canale de Telegram.

„Cred că rușii se panichează pentru că încearcă să prezică ce s-ar putea întâmpla cu instrumentul lor esențial de comunicare și încearcă să se protejeze și să șteargă informații de acolo”, a spus Tokar.

„Dar totul va depinde de guvernul francez și de tribunale – dacă îl trimit la închisoare pe Durov sau ajung la o înțelegere și îl eliberează și el le oferă la schimb niște informații – nu știm încă”, a mai precizat Tokar.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...