BLOCAJ ÎN CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII. Plenul a amânat alegerea vicepreședintelui

Data publicării:
04012013 20m 20csm 20final-42044

Actualizare 19:31 Votul pentru alegerea vicepreședintelui a fost amânat pentru săptămâna viitoare.

Actualizare 19:29Plenul CSM a respins reluarea procedurii privind alegerea președintelui, solicitată de secția pentru judecători, cu 11 voturi împotrivă și 7 pentru.

Actualizare 18:50 Judecătorul Cristi Danileț și-a anunțat candidatura pentru funcția de vicepreședinte al CSM.„Am ajuns într-o situație de blocaj. Mi-am depus candidatura ca vicepreședinte la CSM și mi-am însușit proiectul d-nei Hăineală. Aștept votul”, a scris Cristi Danileț pe Facebook.

Surse din interiorul CSM susțin că și judecătoarea Alina Ghica candidează pentru a doua oară în aceeaşi zi. Anunțul nu a fost făcut în ședința publică.

Plenul CSM a fost convocatdin noupentru a dezbate solicitarea secției pentru judecători privind revocarea alegerii președintelui CSM.

„Secția pentru judecători, prin hotărarea nr. 2/2013 a solicitat revocarea Hotărârii Plenului privind alegerea președintelui CSM. S-a votat suplimentarea ordinii de zi cu acest punct suplimentar. În opinia secției de judecători (cu votul împotrivă a doamnei Ghica și a domnului Danileț), revocarea este singurul remediu al blocajului creat de faptul că nici un judecător nu își depune candidatura pentru vicepreședintele CSM”, scrie unul dintre membrii CSM, judecătorul Adrian Toni Neacșu.

Actualizare 17:36Secția pentru judecători a CSM s-a întrunit în ședință pentru a discuta blocajul procedurii privind alegerea vicepreședintelui.

Actualizare 17:13Candidatura judecătorului Alina Ghica la funcția de vicepreședinte al CSM a fost respinsă prin vot, potrivit surselor din interiorul CSM. Până la acest moment, era singurul aspirant oficial la acest post.

Unul dintre numele vehiculate pentru a candida pentru această funcție, judecătorul Cristi Danileț, a declarat pentru Digi24.rocă nu are această intenție.

Actualizare 16:51Votul a fost reluat și în cazul candidatei pentru postul de vicepreședinte, judecătorul Alina Ghica.

Actualizare 16:37Judecătorul Alina Ghica își susține candidatura pentru fucția de vicepreședinte al CSM.„Avem un singur candidat pentru funcția de vicepreședinte CSM: judecătorul Alina Ghica. Își prezintă proiectul. Câțiva membri deja au votat și au părăsit sala. Eu îmi voi exprima votul după ce audiez susținerea proiectului”, a scris judecătorul Cristi Danileț pe contul de Facebook.

Actualizare 15:42Oana Schmidt Hăineală a câştigat în faţa judecătorului Mircea Aron, cuzece voturi. Votul a fost reluat după ce Oana Schmidt Hăineală primise nouă voturi, Mircea Aron opt, iar un buletin era nul.

Potrivit surselor oficiale, pentru Mircea Aron au votat judecătorii Alexandru Șerban, Horațius Dumbravă, Adrian Toni Neacșu, Adrian Bordea, Mona-Lisa Neagoe, Marius Tudose și ministrul Mona Pivniceru.

Astfel, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost susținută, pe lângă membrii secției sale, de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Livia Stanciu, de judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț, dar și de membrii reprezentanți ai societății civile.

Este pentru prima dată când şefia CSM este obţinută de un procuror.

Care au fost candidaturile

Mandatele preşedintelui Alina Ghica şi al vicepreşedintelui Oana Schmidt Hăinealăau expirat vineri, iar acestea nu pot fi reînnoite.

Legea nu prevede obligativitatea ca preşedintele CSM să fie judecător iar vicepreşedintele procuror, însă până acum aceasta a fost regula nescrisă urmată în fiecare an.

La ora 11:00, preşedintele CSM Alina Ghica a făcut prezentarea bilanţului CSM pe anul 2012. Şedinţa a fost prezidată de şeful statului, Traian Băsescu, ale cărui declaraţii pot fi citite aici:

Băsescu: Atacurile mass-media la magistraţi confirmă că e o vulnerabilitate la securitatea naţională

Discuţiile din spatele cortinei. De ce un procuror la şefia CSM

Potrivit Mediafax, în 2012, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală au depus un proiect comun însă, de-a lungul anului, vicepreşedintele a părut să conducă mai mult decât preşedintele Ghica. Surse din magistratură citate de agenţie susţin că, în 2013, cele două intenţionează să facă o rocadă astfel încât Oana Hăineală să preia conducerea, iar Alina Ghica să-i fie vicepreşedinte.

De asemenea, faptul că un procuror candidează la preşedinţia CSM în condiţiile în care forul cuprinde mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar. În orice caz, conform legii, un procuror poate fi preşedinte al CSM, neridicând probleme de constituţionalitate.

Dacă Oana Hăineală este aleasă, va fi primul procuror care a condus acest for.

Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.Preşedintele are nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

Candidaţii la preşedinţia CSM:judecătorul Mircea Aron şi procurorul Oana Schmidt Hăineală

Candidaturile luiMircea AronşiOana Schmidt Hăinealăau fost postate vineripe site-ul CSM.

Proiectul privind principalele obiective pe care le-ar urmări în calitate de preşedinte al CSM Oana Schmidt Hăineală:

„Prezentul proiect se fundamentează pe ideea implementării celor mai bune practici recomandate de experţii europeni şi internaţionali. Consider că la acest moment nu suntem, din niciun punct de vedere, în postura de a inventa soluţii minune. Ceea ce avem de făcut este să aplicăm principiile cu bună credinţă, curaj şi în considerarea interesului naţional al României. Pentru acest motiv, viziunea managerială avansată pleacă de la realităţile obiective ale sistemului judiciar român şi de la menţiunile reţinute în variile Rapoarte realizate de partenerii instituţionali externi”, arată Oana Schmidt Hăineală în documentul postat pe site-ul CSM.

La rândul său, judecătorul Mircea Aron arată în proiectul de candidatură că a decis să candideze inclusiv „la îndemnul transparent al unei majorităţi consistente din rândul judecătorilor, membri ai Consiliului”.El are 31 de ani de experienţă în magistratură – 11 ani ca procuror, 20 de ani ca judecător.

Judecătorul Mircea Aron susţine că de mare importanţă va fi în acest an comunicarea CSM cu ministrul Justiţiei, cu Legislativul şi cu Executivul, iarprima preocupare a forului trebuie să fie aceea de a acţiona în calitate de garant al independenţei justiţiei.

O chestiune ce va trebui să stea în atenţia conducerii CSM este statutului magistratului judecător şi procuror, în opinia candidatului. El subliniază că conducerea CSM trebuie să acorde maximă atenţie Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene.

Judecătorul Mircea Aron consideră de asemenea că este necesară mai multă ordine în funcţonarea CSM, un orar săptămânal stabilit exact cu şedinţe de plen, de secţie, ca şi întâlnirile membrilor comisiilor pe domenii de activitate şi ale grupurilor de lucru.

Candidatura lui Mircea Aron, anunţată pe Facebook

Candidatura lui Mircea Aron a fost anunţată de unul dintre judecătorii Consiliului, Adrian Toni Neacșu.„Lipsa de transparență în asumarea deschisă a candidaturilor pentru președinţia CSM alimentează tot felul de zvonuri funeste şi scenarii improbabile.Dincolo de acestea, ceea ce este cert până acum este candidatura d-lui Mircea Aron, judecător la ÎCCJ, pentru președinţia CSM. Este primul și până acum singurul membru CSM care și-a asumat candidatura(față de noi, membrii CSM), iar în cursul acestei seri urmează să se publice pe site-ul oficial proiectul aferent funcției de conducere pentru care candidează”, a transmisjudecătorul Adrian Toni Neacșu,pe contul său de Facebook.

„Candidatura este sprijinită de secția pentru judecători a CSM, în marea ei majoritate. Mandatul de președinte al CSM este de un an și nu poate fi reînnoit”, explică magistratul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Tortura
Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...