Fostul premier Adrian Năstase, condamnat în dosarul „Trofeul Calității”, a anunţat că este dispus să plătească prejudiciul adus Inspectoratului de Stat în Construcții.
Vrea să achite prejudiciul
Magistraţii au dat undă verde executării silite a fostului premier, dar procedura nu a fost declanșată deocamdată.
„Cererea noastră privind încuviințarea executării a fost admisă, deocamdată nu există în materialitatea ei. Până când nu vom intra în posesia acestei hârtiuțe, nu putem întocmi acte de executare. Sperăm că miercuri să o avem”, a declarat Vicenţiu Pascal Timnea, recuperator.
Aşa că Adrian Năstase a trimis o scrisoare instituţiei, în care a anunţat că este dispus să-şi achite datoriile.
„Dacă Inspectoratul în ridică, bine, dacă nu, nu ne privește”
„Noi am declanșat procedura executării voluntare. Banii se află la dispoziţia ISC. Din acest moment, nu mai avem nicio obligație legală faţă de aceştia. Când își vor ridica banii, dacă îi vor ridica sau nu, nu ne mai privește, pentru că noi ne-am îndeplinit obligația legală către ei”,a spus Ion Cazacu.
„Sunt într-un cont care va fi deschis la CEC, pentru că așa se numește, „consemnaţiunea sumei” la dispoziţia ISC. Dacă Inspectoratul în ridică, bine, dacă nu, nu ne privește”, a declarat Ion Cazacu.
Suma exactă este cea prevăzută în titlul executoriu, 3,3 milioane de lei
Astfel, executarea silită ar putea fi oprită.
„Chiar și în cursul executării silite, debitorul este oricând în drept să-și achite obligația de bună voie”, a explicat recuperatorul. Întrebat dacă a comunicat până acum creditorul că ar dori sa suspende această procedură, pentru a încerca pe cale amiabilă, Vicenţiu Pascal Timnea spune că nu am primit niciun document in acest sens.
Dacă Adrian Nastase va vira Inspectoratului de Stat în Constructii banii pe care instanța l-a obligat să îi plătească, atunci procedura de executare silită va fi oprită. În acest caz, bunurile pe care le deține fostul premier, precum casa din Zambaccian, nu vor mai fi evaluate.
Executorul trebuie să ceară partaju în instanță
Atât vila din Capitală, cât şi colecţia de bijuterii, tablouri, obiecte de artă sau o parte din sumele din conturi sunt bunuri comune, iar ca să îl poată executa silit pe fostul premier, executorul trebuie să ceară mai întâi partajul în instanţă.
Chiar dacă acum este dispus să plătească, în urmă cu mai puţin de o săptămână, Adrian Năstase scria pe blog că Inspectoratul de stat în Construcţii nu a fost păgubit în urma organizării, în 2004, a concursului „Trofeul Calităţii”.
„Nu ISC a organizat „Trofeul Calității”. El a avut inițiativa acestei aniversări, dar cheltuielile de organizare le-a efectuat Forum Invest. Este clar că nu s-au „furat” bani de la ISC, nu s-au „delapidat””, scria Adrian Năstase pe blog.
Potrivit hotărârii definitive a Curţii supreme din iunie 2012, Adrian Năstase şi ceilalţi condamnaţi din acest dosar trebuie să plătească Institutului 1,4 milioane de euro.