Termenul de imposibilitate a premierului de a-și exercita funcția nu este definit în Constituție, iar atunci când premierul merge în concediu, nu este în imposibilitate de a-și exercita mandatul. Avându-i pe viceprim-miniștri, poate să numească pe unul dintre ei să îi țină locul, a explicat la Digi24 Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale.
Când ești premier, ești premier și în concediu, nu trebuie să-ți delegi atribuțiile, spune președintele și are dreptate. În principiu, premierul nu ar trebui să-și delege atribuțiile, dar fiind plecată, trebuie să semneze cineva actele în locul ei și la nevoie să intervină.
Problema e alta, a explicat Augustin Zegrean. „Problema e că la noi, fiind vorba de o administrație bicefală, ar trebui să colaboreze și să se anunțe unul pe altul. Normal era ca premierul să-l informeze pe președinte, nu e firesc ca președintele să afle din presă că premierul a plecat în concediu, nu este în regulă. Sigur că era bine să îl informeze și nu să trimită direct la Monitorul Oficial sau unde a trimis numirea înlocuitorului”, a spus fostul președinte al CCR.
Dacă CCR va găsi că președintele are dreptate, va fi o problemă cu actele semnate în această perioadă de vicepremier, care ar trebui anulate sau considerate nule, a arătat Augustin Zegrean, care crede că CCR nu va ajunge la concluzia unui conflict constituțional.
„E un bun subiect de vacanță, nu cred că e un subiect de drept constituțional acesta. Cade bine chestia asta, dar nu cred că se va ajunge să fie declarat conflict juridic de natură constituțională”, a spus Zegrean. „La ce ar duce asta? Nu ar duce la nimic. Aduce doar pe viitor, premierul când pleacă în vacanță, să anunțe președintele și președintele să numească înlocuitorul. (...) Rolul viceprim-ministrului acesta este: să înlocuiască premierul când pleacă. Deci nu suntem în situația de interimat a funcției”, a conchis Augustin Zegrean.
Urmăriți-i declarațiile complete în materialul video de mai sus.