Replică pentru Tudorel Toader. Parchetul General face precizări referitoare la "cele două doamne procuror"
Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Public precizează că, din echipa de inspectori de la Inspecţia Judiciară care a făcut un control la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "două doamne procuror şi-au continuat activitatea" în cadrul PICCJ după încetarea calităţii de inspector judiciar prin ajungerea la termen a mandatelor de numire. Precizările vin după ce ministrul Justiţiei a declarat că, în urma unui control făcut de Inspecţia Judiciară la Parchetul General, cele trei inspectoare trimise de CSM în control au trecut pe posturi de consilier la Parchetul General.
Ministerul Public precizează, referitor la susţinerile ministrului Justiţiei privind desfăşurarea activităţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către trei doamne procuror care au efectuat anterior, în calitate de inspectori judiciari, un control al activităţii PICCJ, că, în perioada 4 - 29 septembrie 2017, Inspecţia Judiciară a efectuat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un control privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate.
Echipa de control a fost formată din şapte inspectori.
Conform sursei citate, prin Hotărârea nr. 716 din 21 noiembrie 2017, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la lucrările căreia participă cu drept de vot şi ministrul justiţiei, cu unanimitate, a aprobat raportul Inspecţiei Judiciare care a concluzionat că "activitatea managerială a conducerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost una eficientă".
"Din echipa de inspectori, ulterior încetării calităţii de inspector judiciar prin ajungerea la termen a mandatelor de numire, două doamne procuror şi-au continuat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Una dintre acestea a fost numită printr-o hotărâre a Secţiei pentru procurori într-o funcţie de conducere, iar, cea de a doua, la data afirmaţiilor ministrului justiţiei, nu mai activa în cadrul P.Î.C.C.J", arată reprezentanţii Ministerului Public.
Precizările vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi seară, la Antena 3, că la momentul audierii lui Augustin Lazăr pentru a deveni candidat pentru funcţia de procuror general, din comisia de interviu de la Ministerul Justiţiei făcea parte şi o procuroare care ulterior a devenit consilierul personal al lui Augustin Lazăr. Toader a mai spus şi că, în urma unui control efectuat de Inspecţia Judiciară la Parchetul Genetral cele trei inspectoare trimise de CSM în control au trecut pe posturi de consilier la Parchetul General.
"La un moment dat, a făcut Inspecţia Judiciară verificări la Parchetul General - trei doamne procuror. S-a terminat inspecţia, mă rog, raportul a fost majoritar favorabil, s-a terminat. Pe cine a luat Lazăr la Parchetul General? Exact pe acele doamne care au fost în control", a afirmat Toader.