Doi dintre salvamontiştii care au participat la salvarea femeii căzute în râpa din munţii Piatra Craiului au fost audiaţi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Oficialii vor să afle dacă aceştia au respectat procedurile şi dacă au pus victima în pericol. Ancheta va stabili şi de ce a fost întârziată aproape două ore operaţiunea de salvare.
Audierile au avut loc la sediul Primariei Zărneşti. Primii vizaţi au fost şeful Formaţiei Salvamont Zărneşti şi unul dintre salvatorii care au ajuns primii la locul intervenţiei. În faţa comisiei de anchetă, salvamontiştii şi autoritățile locale au susţinut că operaţiunea a fost făcută ca la carte.
„S-a lucrat după tot ce trebuia să se lucreze, proceduri obişnuite, intervenţia a fost o reuşită, suntem bucuroşi că s-a terminat cu bine,” spune Ioan Pivodă, şef Formaţia Salvamont Zărneşti.
„Băieţii de la Salvamont şi-au făcut foarte bine treaba,” adaugă Alexandru Igrişan, primar Zărneşti.
„Că s-a reuşit cu acel aparat e foarte bine, e un pas înainte pentru toată lumea, o să căutăm tot felul de variante ca să îmbinăm aceste sisteme,” precizează Sabin Cornoiu, secretar Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România.
Femeia de 44 de ani a căzut 30 de metri, într-o zonă extrem de accidentată de pe versantul estic al Pietrei Craiului. La cererea familiei, un echipaj aerian privat a încercat să o recupereze din prăpastie şi să o coboare de pe munte, dar a fost întors din drum din ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Echipajul SMURD trimis la intervenţie a considerat însă că operaţiunea este prea riscantă, aşa că, într-un final, tot pilotul firmei private a salvat victima din prăpastie. Cu o întârziere de două ore.
Femeia se află acum în stare bună, la spitalul din Târgu Mureş.