Ionela Danciu a dat în judecată Direcţia Muncii din Alba, dupa ce a realizat că, deşi are trei copii, nu va primi indemnizaţie decât pentru unul.
„Mergeam pe stradă şi vedeam trei mame cu trei cărucioare. Bineînţeles, eu cu întăririle de rigoare, cu mama, cu Ionuţul meu. Mă întrebam, eu sunt cât toate trei la un loc”, spune Ionela Danciu.
După ani de zile de procese, femeia nu şi-a făcut dreptate doar ei, ci a reuşit să schimbe şi legea în beneficiul tuturor părinţilor de multipleţi.
„Au fost doi avocaţi care m-au reprezentat gratuit. Ei au făcut treabă la Alba Iulia, ei mi-au pregătit actele. La Înalta Curte m-am reprezentat singură”, spune Ionela Danciu.
Ileana Belean este o altă mamă care a reuşit să învingă sistemul. A aflat în luna a şasea de sarcină că fiul său avea o problemă gravă de sănătate: stenoză pulmonară. Singura şansă de salvare era o intervenţie chirurgicală, imediat după naştere, care se putea realiza doar în Germania şi costa aproape 30.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate a refuzat să-i deconteze banii, pe motiv că pacientul nu avea CNP. Femeia a reuşit să strângă bani şi să-şi salveze copilul.
„Am făcut-o pentru că voiam să-mi salvez copilul şi nu am vrut să se întâmple vreo nenorocire”, spune Ileana Belean.
La întoarcerea în ţară, femeia a acţionat în instanţă Casa Judeţeană de Asigurări şi a câştigat.
Un alt caz este al avocatului Florin Kovacs. El a dat în judecată Casa de Asigurări după ce a aflat că are de dat 80.000 de euro, contribuţii neachitate la sănătate. Asta deşi nu a beneficiat niciodată de servicii medicale decontate de casă pentru că avea şi o asigurare privată.
„Timp de patru ani de zile am încercat să demonstrez că în lipsa încheierii unui contract cu această Casă Naţională de Asigurări de Sănătate, nu datorez nici un fel de contribuţie”, spune Florin Kovacs.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că avocatul nu avea de dat nici un leu Casei de Asigurări.
Cătălin Popa, patronul unei firme din Oradea, nu mai trebuie să plătească taxa TV, impusă din cauza hotărârii de Guvern care obligă toate societăţile, indiferent dacă au televizor sau nu, să plătească pentru serviciile Societaţii Române de Televiziune. După patru ani de procese i s-a dat câştig de cauză printr-o decizie definitivă şi irevocabilă.
„Ceea ce am dorit de fapt să transmitem prin acest demers a fost să ne opunem unei jecmăneli care se întâmpla la nivelul agenţilor economici care produc ceva în această ţară”, spune Cătălin Popa, administrator de firmă.