Procurorii nu au dovedit că arhiepiscopul Tomisului a fost de rea-credinţă, aşa că instanţa de judecată l-a lăsat în libertate. Mai mult, judecătorul care a luat această decizie arată, în motivarea publicată azi, că nu există nicio dovadă certă că documentul în baza căruia DNA a cerut arest la domiciliu a fost într-adevăr semnat de înaltul prelat. Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost contestată, iar la începutul săptămânii viitoare, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie este aşteptat la curtea supremă, care va decide definitiv în privinţa măsurii cerute de anchetatori.
Arhiepiscopul Tomisului, judecat pentru fraudare de fonduri europene, a reuşit să îi convingă pe magistraţii din Constanţa că nu se impune arestarea lui la domiciliu.
„Se constată că emiterea unei împuterniciri de reprezentare în favoarea unui co-inculpat nu este de natură să dovedească fără putinţă de tăgadă atât existenţa unor încălcări a condiţiilor controlului judiciar, cât şi îndeplinirea condiţiei vizând reaua-credinţă.”, se arată în motivarea Curţii de Apel Constanţa.
Anchetatorii nu au reuşit să probeze că înaltul prelat a semnat documentul prezentat drept principala probă împotriva lui Teodosie..
Maria Vasii, avocat: „Am fost în sală pentru acest înscris care ar fi dovedit că Înaltul Teodosie a cerut fonduri APIA, se vede că nu este aşa”.
Curtea de Apel Constanţa a trimis dosarul arhiepiscopului la curtea supremă, aşa că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost citat, la începutul săptămânii viitoare, la Bucuresti. Procurorii insistă că a încălcat controlul judiciar, încercând să obţină din nou fonduri europene, cu ajutorul unui inculpat din dosarul său.
Prelatul este acuzat de folosirea de declarații false la obținerea subvențiilor agricole finanţate din fonduri europene. Prejudiciul în dosar este estimat la aproape 1,4 milioane de lei.
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea