ANI cere Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a lui Petre Roman. Politicianul susţine că procesul prin care contestă decizia ANI este încă pe rol

Data publicării:
petre roman parlament

ACTUALIZARE 16.55. „Nu înţeleg deloc anunţul (n.red. ANI) pentru că procedura e în curs. Chiar mâine are loc la Tribunal o discuţie despre cererea mea de contestare”, a declarat Petre Roman pentru Mediafax.

El a fost întrebat cum îşi explică anunţul ANI cu privire la faptul că nu ar fi contestat la Curtea de Apel raportul Agenţiei în termenul prevăzut de lege: „E o chestiune strict de procedură. Deci procedura există şi merg înainte, e în curs. A intervenit la un moment o chestiune de termene şi ei confundă, probabil de la asta au plecat. Dar procedura există, contestaţia există şi chiar mâine se discută”, a mai spus deputatul PNL.


În martie 2014, ANI a constatat că 22 de deputaţi şi zece senatori, printre care Petre Roman şi Sorin Ilieșiu, au fost în incompatibilitate pentru că au deţinut şi alte funcţii. Potrivit ANI, Petre Roman se afla în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată - Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

ANI a cerut Camerei Deputaţilor săptămâna trecută revocarea din funcţie a lui Petre Roman, găsit incompatibil de agenţie în martie anul trecut. Politicianul a contestat atunci (n.red. martie 2014) raportul la Tribunalul Bucureşti, contestaţie care i-a fost respinsă , instanţa competentă în acest caz fiind Curtea de Apel Bucureşti, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Raportul nu a mai fost contestat apoi în termenul legal de 15 zile de la primire, potrivit ANI.

"Raportul de evaluare prin care Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul deputatului PETRE ROMAN a rămas definitiv prin necontestare, în conformitate cu prevederile art. 22 din Legea nr. 176/2010, republicată.

În vederea aplicării sancțiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcție și a interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani, Agenția a comunicat Camerei Deputaților raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014.

Menționăm faptul că instanța competentă, respectiv Curtea de Apel București, a comunicat Agenției faptul că pe rolul Secției a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal nu există nicio contestație formulată de PETRE ROMAN împotriva raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate. Conform art. 22, alin. (1) și (2) din Legea nr. 176/2010, republicată, „persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ”, iar „dacă raportul de evaluare […] nu a fost contestat în termenul prevăzut la alin. (1) la instanţa de contencios administrativ, Agenţia sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanşarea procedurii disciplinare”. Având în vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă în acest caz este Curtea de Apel București, actele procedurale efectuate în fața altor instanțe de judecată fiind nule de drept.

Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate […] constituie temei pentru eliberarea din funcţie”. Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului" se arată în comunicatul ANI.

În conformitate cu prevederile art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, „neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când raportul de evaluare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Avocatul Adrian Cuculis lămurește misterul averii lui Silviu Prigoană. Cât o să le revină copiilor Adrianei...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
De ce este bine să adaugi un praf de sare în ceai. Secretele unei băuturi delicioase, potrivit unei chimiste...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...