Anchete ţinute la sertar. În unele dosare încă sunt cercetate fapte din anii '90
Data publicării:
Chiar dacă în cele mai multe cazuri întârzierea este produsă de cauze care nu ţin de magistraţi, există şi dosare în care, ani la rând, pur şi simplu nu s-a lucrat.
Controlul inspectorilor CSM a avut loc în primăvară, când statistica indica aproape 4.000 de anchete deschise de mai bine de cinci ani. În unele cazuri, datele arătau că sunt anchetate fapte din anii '90.
Campioni la dosare întârziate sunt procurorii din Bucureşti şi din alte cinci judeţe învecinate.
1.700 de dosare vechi au contabilizat controalele, în timp ce în Constanţa şi Tulcea sunt mai bine de 500 de anchete întârziate.
La polul opus, cei mai operativi sunt procurorii din Suceava, Craiova şi Alba Iulia.
În cele mai multe cazuri, întârzierile sunt independente de procurorul de caz - anchete ample, expertize neefectuate la timp, lipsa de personal sau sustragerea suspecţilor. Au fost însă descoperite cazuri în care ani la rând procurorii nici nu au deschis dosarele pe care le aveau în lucru.
Marile parchete au fost analizate separat. Parchetul General are 56 de dosare vechi în sertare, procurorii anticorupţie au 52 de restanţe de rezolvat, în timp ce mai bine de 230 de cazuri de crimă organizată nu au fost rezolvate.