„Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a relatărilor recente din mass-media vizând eliberarea din arest preventiv a omului de afaceri Ilie Carabulea. Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcția de inspecție judiciară pentru judecători și Direcția de inspecție judiciară pentru procurori”, se arată într-un răspuns al IJ la o solicitare Agerpres.
Conform sursei citate, etapa verificărilor prealabile este una premergătoare cercetării disciplinare, competența Inspecției Judiciare fiind, potrivit prevederilor legale, „de a stabili dacă există indiciile săvârșirii de către magistrați a unei abateri disciplinare și de a se pronunța după caz, în funcție de rezultatul verificărilor”.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său Oprea și alți trei inculpați arestați în dosarul Carpatica Asig au fost puși în libertate pe 11 martie, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că în dispozitivul încheierii Tribunalului Sibiu nu s-a menționat perioada pentru care s-a dispus această măsură preventivă, precum și data până la care arestarea preventivă a fost dispusă.
Potrivit motivării instanței, Curtea de Apel Alba Iulia nu a mai analizat pe fond contestațiile formulate de inculpați, procedându-se la analizarea aspectului de nelegalitate a încheierii penale atacate, aspect care a fost invocat de către avocatul lui Oprea Carabulea și la care au achiesat în concluziile lor și apărătorii celorlalți inculpați.
„Analizând încheierea penală atacată se constată că în dispozitivul acesteia nu s-a menționat în ce-i privește pe inculpații contestatori (...) și față de care s-a dispus arestarea preventivă perioada pentru care s-a dispus această măsură preventivă, precum și data până la care arestarea preventivă a fost dispusă”, se menționează în extrasul încheierii penale a Curții de Apel Alba Iulia. Sursa citată precizează că arestarea preventivă a inculpatului poate fi dispusă pentru cel mult 30 de zile.
Ilie Carabulea, fiul său Oprea și alte cinci persoane — Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Gheorghe Nasărău, Maria Coșa și Georgeta Crideanu — sunt inculpați în dosarul Carpatica Asigurări, acuzațiile procurorilor fiind: constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70 milioane de lei.
În prezent, omul de afaceri și fiul său se află sub control judiciar, măsură dispusă de procurorii DIICOT și menținută de Tribunalul Sibiu.