Percheziţiile au loc în judeţele Brașov, Covasna, Maramureș, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui, Iași și Buzău, de unde anchetatorii vor duce la audieri 110 persoane, din cele trei grupuri suspectate de contrabandă cu ţigări.
Anchetatorii au stabilit că membrii acestor grupuri au creat veritabile rețele de colectare, preluare, transport și depozitare a țigaretelor provenite din contrabandă, acestea fiind structurate pe paliere, în funcție de rolurile îndeplinite în cadrul grupului infracțional.
"În fapt, se reţine că, în perioada 2013 - 2014, membrii acestor grupuri infracționale au introdus pe teritoriul României, pe raza județelor Brașov, Covasna, Maramureș, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui, Iași și Buzău țigarete de diferite mărci, (Viceroy, Plugarul, Monte Carlo, Doina), provenind din Republica Moldova și Ucraina, distribuite ulterior "pe piața neagră" în sistem en-gross sau en-detail, prin sustragere de la controalele vamale și fără achitarea sumelor datorate bugetului consolidat al statului cu titlu de accize sau TVA", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Din probele administrate a rezultat că membrii grupurilor infracționale au introdus în țară și au vândut peste două milioane de pachete de țigări de contrabandă.
Citiți și:
Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT Brașov, Bacău, Iași, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la DCCO, BCCO Brașov, Iași, Bacău, Galați, Suceava, SCCO Maramureș, Brăila, Vaslui şi Neamț, cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei și Brigăzii Speciale de Intervenții "Vlad Țepeș". Operaţiunea a fost sprijinită tehnic și informativ de Serviciul Român de Informații, Direcția Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă.