Dosarul investiţiilor în baza sportivă Buftea este însă la început. Procurorii antimafia au chemat deja la audieri o parte din membrii comitetului executiv al FRF în perioada 2009-2012. Din comitetul executiv al Federaţiei fac parte 14 membri, reprezentanţi ai cluburilor din toate diviziile şi ai comisiilor de arbitraj.
„Am fost chemat ca martor. O să trebuiască să răspund pentru perioada în care am avut mandat în comitetul executiv, 2005-2009”, spune Patriţiu Abrudan.
Ancheta procurorilor vizează chiar anul 2009. Atunci se semna contractul prin care la Buftea urma să fie construită una dintre cele mai moderne baze sportive de fotbal din România.
Pe cele 4,77 de hectare puse la dispoziţie de primăria Buftea, Federaţia a construit două terenuri sintetice de fotbal, două terenuri cu iarbă, o tribună de 450 de locuri, vestiare şi două instalaţii de nocturnă. Baza are şi un hotel unde sunt cazaţi fotbaliştii în timpul cantonamentelor. Totul pentru 4 milioane de dolari. Anchetatorii cred însă că ridicarea bazei a costat doar 3 milioane de dolari şi înceracă acum să vadă unde s-a dus diferenţa de un milion de dolari.
„Procurorii suspectează că ar fi fost constituită o grupare infracţională care a trecut acestă sumă de bani prin mai multe conturi, persoane fizice si juridice, pentru a deturna acesta sumă de 1 milion de dolari”, relatează Ioana Ciurlea, reporter Digi24.
Procurorii au indicii că facturile ar fi fost umflate.
„Anchetatorii susţin că pentru fiecare metru pătrat de gazon sintetic, FRF a plătit 64,5 euro, mai mult de dublu faţă de cele mai mari preţuri de pe piaţă. În total, cele două terenuri artificiale de la Buftea au costat peste un milion de euro”, spune Radu Maxim, jurnalist Digi24.
Jurnaliştii Prosport care au mers pe firul banilor susţin că cele două terenuri nu ar fi trebuit să coste mai mult de 500 de mii de euro. Şi nu ar fi fost singurele investiţii supraevaluate.
„Potrivit procurorilor, cheltuielile de proiectare pentru baza FRF s-au ridicat la 600.000 de euro, de 20 de ori peste preţul pieţei. Sume uriaşe au fost plătite şi pentru instalaţiile sanitare din clădirea ridicată aici”, adaugăRadu Maxim, jurnalist Digi24.
„- Erau chestiuni care erau prezentate in comitetul executiv, deci..
- Cine s-a ocupat de partea executivă?
- Cei care aveau puterea executivă atunci”, spune Cornel Sfaiţer, preşedinte FC Botoşani.
Mircea Sandu, pe atunci preşedinte executiv al Federaţiei de Fotbal vine cu o explicaţie. Spune că invetiţiile de la Buftea au fost monitorizate de forurile europene. Procedura prin care se pot cere bani FIFA este identică celei pentru accesarea fondurilor europene. Baza de la Buftea a fost terminată în 2011 şi inaugurată în prezenţa lui Sepp Blatter, preşedintele forului european.
„Eu am făcut proiectul evaluat. Aceste două milioane nu ţi le dădea aşa...Ţi le dădea pe situaţie de lucrări, pe bază de filme, de poze, de inspecţii”, declară Mircea Sandu.
„Este o anchetă în plină desfășurare, așadar nu cred că se cuvine un comentariu. Dacă ne gândim și la ce subiect vizează ancheta, mă refer la ce estimează procurorii, dintr-o altă eră a FRF, atunci precizările chiar că devin de prisos. La solicitarea anchetatorilor, noi am furnizat toate documentele care ne-au fost cerute și vom sprijini această anchetă și pe mai departe, dacă ne vor fi solicitate și alte informații”, spune Răzvan Burleanu, preşedinte FRF.
Până acum, niciun oficial nu a fost pus sub acuzare.
CITIŢI ŞI :
Baza de pregătire de la Buftea, în vizorul DIICOT. Procurorii anchetează cum a fost cheltuit un milion de dolari