Jurnalista Adriana Duțulescu publică pe site-ul bn24.ro o analiză ce pornește de la observația că, brusc, presa din Bulgaria este interesată de interviuri cu procurorul demis din DNA Doru Țuluș, dar și cu fostul președinte Traian Băsescu, ambii critici ai șefei parchetului anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Redăm integral analiza:
„Doru Țuluș este prezentat de postul tv Kanal 3 în Bulgaria drept „procurorul minune” care aruncă în aer lupta anticorupție din România, cel care dezvăluie cum Laura Codruța Kovesi comandă dosare și arestări fără probe. După cum știm deja, bulgarii de la Kanal 3 au fost acasă la Țuluș să filmeze cu acesta un interviu – fluviu despre DNA și Kovesi pe care l-au difuzat astăzi. În paralel, Traian Băsescu a fost intervievat de același post tv din Bulgaria, și interviul său a fost pe larg difuzat ca un preambul la cel cu Țuluș, în 20 iulie. Băsescu spune la televiziunea bulgară că DNA este similară fostei Securități și că România s-a întors la practicile regimului comunist.
Deci un post tv din Bulgaria își trimite în România o echipă să facă simultan interviuri cu fostul Președinte al României care atacă DNA și pe Kovesi, și cu procurorul care a generat un scandal uriaș care lovește în imaginea DNA și a lui Kovesi.
Pentru că în general știrile despre Bulgaria nu sunt de mare interes pentru publicul din România, putem să ne întrebăm, prin reciprocitate, de ce ar fi interesat publicul din Bulgaria de știrile din România. Și cum se face că o televiziune din Bulgaria își trimite în România o echipă întreagă pentru a obține din două surse fix aceeași reacție – împotriva DNA și a lui Kovesi.
Sunt mai multe detalii care sar în ochi în această poveste.
1. Unul ar fi legat de postul Kanal 3, care este condus de Apostol Apostolov, absolvent de studii în limba rusă la Facultatea de filologie bulgară și rusă. Totodată, postul Kanal 3 a intrat în 2013 în atenția controversatului politician Delian Peevski (detalii aici) oligarh bulgar care deține în prezent 20 de mărci de presă în Bulgaria și monopolul distribuției pe cablu în țara vecină. Delian Peevski a fost în 2013 numit la conducerea serviciului de informații din Bulgaria, generând uriaște proteste de stradă din cauza conexiunilor lui politice și de afaceri. În urma protestelor, parlamentul bulgar a abrogat hotarârea de numire a lui Peevski la conducerea SANS Bulgaria.
Trebuie menționat că în presa din Bulgaria, la fel ca în politică (însuși noul Președinte Ramen Radev este rusofil declarat), interesele rusești au o mare influență – un raport oficial pe subiect poate fi descărcat aici
2. În luna martie a acestui an, Laura Codruța Kovesi a fost invitată în Bulgaria să prezinte modelul DNA în fața autorităților din Bulgaria, în contextul în care țara vecină era, așa cum este și astăzi, dată ca exemplu negativ în UE la capitolul corupție, exasperându-i pe oficialii de la Bruxelles, după toate încercările făcute de occidentali de a-i convinge pe șefii de la Sofia să renunțe la sistemul oligarhic și la subordonarea Justiției de către politică și afaceriști.
Prezența lui Kovesi la Sofia a fost larg contestată în Bulgaria.
Potrivit novinite.com, modelul românesc de eforturi anticorupție a dat naștere unor reacții diverse în Bulgaria, țară criticată de Comisia Europeană pentru lipsa de rezultate în încarcerarea politicienilor de rang înalt judecați pentru fapte de corupție. Astfel, în timp ce sistemul judiciar — inclusiv VKS — este de părere ca modelul romînesc ar trebui urmat și de Bulgaria, alți demnitari bulgari, precum procurorul-șef Sotir Tatarov, susțin că problemele pot fi rezolvate numai dacă are loc o reformă a magistraturii bulgare.
Pe de altă parte, un europarlamentar al PPE (din care face parte și PMP-ul lui Băsescu), foarte apropiat de Monica Macovei, a făcut la vremea respectivă un scandal uriaș pe tema participării lui Kovesi la conferința de la Sofia, acuzând-o că servește interesele mafiei.
DNA și Kovesi sunt deci subiecte pe agenda Bulgariei din cauza eforturilor Occidentului de a crea și în această țară instituții care să poarte o luptă împotriva corupției după modelul românesc. Se poate trage ușor concluzia că cele două interviuri – sincron ale lui Băsescu și Țuluș fac parte dintr-o campanie menită să atace ideea de anticorupție, care seamănă foarte mult cu tehnicile folosite în războiul informațional al rușilor prin care sunt atacate în blocul estic al Europei instituții susținute de UE și SUA.
3. Este de notorietate relația de prietenie între Țuluș și Daniel Morar, fostul șef al DNA. La fel de notorie este rivalitatea dintre Morar și Kovesi și dorința lui de a se întoarce, chiar și prin interpuși, la șefia DNA. Întrebat de jurnaliștii bulgari în celebrul interviu dacă ar dori să fie șef la DNA în locul lui Kovesi, Țuluș a spus că … nu poate să răspundă la această întrebare”.