ICCJ a sesizat Curtea Constituțională, anul trecut în decembrie, pe motiv că schimbările duc la încălcarea statului de drept. După modificarea Codului Penal, preşedintele României, deputaţii şi senatorii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici.
Miza acestor modificări este una imensă.
Prin scoaterea acestor categorii din rândul funcţionarilor publici, demnitarii nu vor mai putea fi cercetați de DNA sau Parchet pentru fapte de corupție care se aplică funcţionarilor publici. De exemplu, abuzul în serviciu, luarea de mită, traficul de influenţă, dar şi alte fapte cum ar fi conflictul de interese.
Aceste modificări au atras critici din partea mai multor instituţii precum Preşedinţia, ANI, CSM, dar şi a unor parteneri externi ca Statele Unite, Olanda, Germania sau Marea Britanie.
Înainte de ședința CCR, președintele Augustin Zegrean a subliniat că e „o temă grea”, pentru că sesizarea a fost făcută de peste 90 de judecători de la Înalta Curtea. „Trebuie să fim cel puțin pe măsura așteptărilor lor. A fost o temă mult discutată, lumea așteaptă, va trebui să fim deștepți”, a declarat Zegrean.
Întrebat dacă parlamentarii reprezintă o categorie specială, președintele CCR a spus că „aici e un joc de cuvinte” și a explicat: „Ei spun că nu sunt funcționari pubblici. Problema e că situația funcționarilor publici e reglementată printr-o lege a funcționarilor publici, legea 188, dar aici e vorba de funcționari publici în general. Codul Penal are o altă viziune asupra funcționarilor publici”.