Alina Măgureanu și Florin Ghiulbenghian îi denunță la DNA pe Traian Băsescu și Daniel Morar
DNA a primit noi denunţuri care vizează nume grele din politică şi armată. Preşedintele Fundaţiei Europene pentru Bună Guvernare, care a contrasemnat denunţurile depuse acum zece zile de fosta noră a lui Virgil Măgureanu, acuză intervenţii ale lui Traian Băsescu în dosare DNA. Tot fostul preşedinte este acuzat şi că ar fi aprobat ilegal avansări în grad propuse de fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea.
Preşedintele Fundaţiei Europene pentru bună guvernare şi prevenirea corupţiei a depus la DNA noi denunţuri, în care acuză intervenţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu, în dosare ale DNA, prin intermediul unui fost consilier.
„Atât în 2007, cât şi în 2009 au intervenit, prin intermediul lui Daniel Morar, la procurorii de la DNA, să nu procedeze la constatarea infracţiunilor şi luarea măsurilor legale pe de o parte faţă de Crin Antonescu, în dosarul din 2005-2006, pe de altă parte faţă de Robert Negoiţă, în dosarul în care am fost denunţător în 2009”, a declarat Florin Ghiulbenghian.
În denunţul depus la DNA, omul de afaceri vorbește despre o înțelegere din 2007 dintre Crin Antonescu și Traian Băsescu: „Moldoveanu Daniel (fost consilier prezidenţial, n.r.) mi-a comunicat în câteva zile despre dorinţa lui Traian Băsescu referitoare la o tăcere timp de un an de zile a lui Crin Antonescu, în schimbul intervenţiei la DNA despre oprirea dosarului penal referitor la Parcul Herăstrău (...) Moldoveanu Daniel s-a exprimat în mod direct în legătură cu faptul că va discuta cu Daniel Morar, procuror-şef al DNA în acea perioadă, în legătură cu blocarea dosarului şi mi-a solicitat să îi comunic acest lucru lui Crin Antonescu".
Acum judecător al Curţii Constituţionale, Daniel Morar respinge acuzaţiile.
„Niciodată, nimeni nu a intervenit la mine pentru închiderea unui dosar. Nu îl cunosc pe Daniel Moldoveanu, nu ştiu cine este”, a declarat Morar, citat de qmagazine.ro.
La rândul său, fostul şef al statului a reacţionat pe o reţea de socializare.
„Mafia şpăguitorilor a devenit mafia denunţătorilor! Spre deliciul opiniei publice şi veselia DNA care poate aresta cel puţin câte un politician pe zi”, a scris Traian Băsescu.
Nu este singurul nou denunț depus de președintele EurHonest. Acesta cere DNA să investigheze modul în care fostul ministru al Apărării a avansat în grad mai multe persoane.
„Din rapoartele comisiei de audit şi a comisiilor de anchetă de la nivelul MApN s-a constatat încălcarea gravă a legii de către Gabriel Oprea”, susține Ghiulbenghian.
Pe de altă parte, Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, a fost chemată la audieri la DNA în legătură cu denunțurile depuse în urmă cu mai puțin de două săptămâni. Ea a spus că a fost audiată inclusiv în legătură cu dispariția lui Codruț Marta, dar nu știe dacă s-a început urmărirea penală. Procurorii i-au cerut Alinei Petre declarații suplimentare.
În 15 martie, Alina Petre şi Florin Ghiulbenghian au contrasemnat şase denunţuri, despre care declară că fie sunt în cercetări, fie au fost ataşate unor dosare deschise deja la nivelul parchetului.
Au fost reclamați și procurorul DNA care trebuia să instrumenteze dosarele care vizau presupuse infracțiuni comise de Crin Atonescu, dar și procurorul care era însărcinat să rezolve dosarele în care Liviu Negoiță era acuzat cu semnarea ilegală a unui contract de credit.
Cei doi arată, în denunț, că senatorul Crin Antonescu ar fi emis ilegal un titlu de proprietate pentru o suprafață de circa 70.000 de metri pătrați din Parcul Herăstrău, „în ultimele sale zile de mandat ca Ministru al Tineretului și Sportului”.
Dreptul de proprietate a ajuns la oamenii de afaceri Bartolomeu Finis și Adrian Petrache, care ar fi făcut presiuni pentru a evacua clubul sportiv Sportul Studențesc din Herăstrău, se arată în denunț.
Florin Ghiulbenghian mai spune că a vorbit despre acest lucru și cu fostul președinte Traian Băsescu, în cursul anului 2007 și că, în urma unei discuții televizate pe acest subiect, Crin Antonescu i-ar fi propus un armistițiu lui Traian Băsescu.
Discuția s-ar fi purtat prin intermediul consilierului prezidențial Daniel Moldoveanu, iar termenii negocierii ar fi fost următorii: Crin Antonescu nu-l mai critica timp de un an de zile pe Traian Băsescu, iar în schimb, fostul președinte ar fi intervenit la DNA pentru oprirea dosarului penal referitor la parcul Herăstrău, se arată în denunț.
Consilierul prezidențial a spus că va discuta direct cu Daniel Morar, pe atunci procuror-șef al DNA, în prezent judecător la Curtea Constituțională, pentru blocarea dosarului, se arată în denunț.
Florin Ghiulbenghian mai spune că, după știința sa, cei doi politicieni au respectat înțelegerea negociată.
Acesta mai arată în denunț că i s-a comunicat în urmă cu câteva luni clasarea dosarului referitor la Crin Antonescu, pentru că s-ar fi prescris faptele, și că s-a hotărât să facă acest denunș după ce actualul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a lăsat să se înțeleagă că unele dosare au fost tergiversate intenționat.
Consilierul prezidențial a spus că va discuta direct cu Daniel Morar, pe atunci procuror-șef al DNA, în prezent judecător la Curtea Constituțională, pentru blocarea dosarului, se arată în denunț.
Florin Ghiulbenghian mai spune că, după știința sa, cei doi politicieni au respectat înțelegerea negociată.
Acesta mai arată în denunț că i s-a comunicat în urmă cu câteva luni clasarea dosarului referitor la Crin Antonescu, pentru că s-ar fi prescris faptele, și că s-a hotărât să facă acest denunș după ce actualul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a lăsat să se înțeleagă că unele dosare au fost tergiversate intenționat.
În denunț se mai vorbește și de un credit pe care fostul primar al sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiță, l-ar fi obținut ilegal de la BCR, fapt pe care Florin Ghiulbenghian l-a denunțat la DNA. Acesta povestește că a fost chemat, în 2009, la o întâlnire cu Daniel Moldoveanu pe această temă. Consilierul prezidențial i-ar fi cerut lui Florin Ghiulbenghian să depună plângere la DNA împotriva lui Liviu Negoiță, la solicitarea lui Traian Băsescu. Motivul: Vasile Blaga ar fi vrut să-l nominalizeze pe Liviu Negoiță pentru funcția de premier, iar fostul președinte voia să aibă un mijloc de descurajare a acestora. Florin Ghiulbenghian mai spune că același lucru i-a fost cerut și într-o discuție pe care a avut-o cu Traian Băsescu. Reclamația trebuia făcută în așa fel încât să poată fi clasată de procurori, deoarece fostul președinte voia doar ca Liviu Negoiță să fie doar speriat, nu și arestat. Consilierul prezidențial i-ar fi spus că aceste lucruri au fost deja discutate între Traian Băsescu și Daniel Morar.
Mai mult, Florin Ghiulbenghian spune că a fost contactat după câteva luni de la un procuror care i-ar fi spus că a primit ordin de la Daniel Morar să claseze dosarul.
Denunțul poartă antetul EurHONEST, Fundația pentru Bună Guvernanță și Preîntâmpinarea Corupției, un ONG al cărei președinte este Florin Ghiulbenghian. Acesta este mason, om de afaceri deținător al rețelei de case de schimb valutar Edmond, dar și revoluționar.
Fosta noră a lui Virgil Măgureanu a fost astăzi din nou la sediul DNA Ploiești. Alina Petre, fostă Măgureanu, a depus și săptămâna trecută plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie, acestea vizând persoane precum Crin Antonescu, Traian Băsescu sau Elan Schwartzenberg.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News