Alina Gorghiu: „Cer CCR să nu se pronunțe pe legile justiției fără să ia act de raportul Comisiei de la Veneția”

Data actualizării: Data publicării:
alina gorghiu fb

Alina Gorghiu, senator PNL, a comentat la Digi24 raportul preliminar al Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legilor justiției. Liberalii sunt printre cei care au sesizat Comisia de la Veneția.

Cer CCR să nu se pronunțe pe legile justiției fără să ia act de acest raport preliminar, de recomandări, pe care să le includă în decizie, pentru că vorbim de recomandări foarte clare și profesioniste. E nevoie ca toate aceste legi să se întoarcă în Parlament, să fie făcută o dezbatere mai mult decât serioasă, cu alt preşedinte și alți membri din partea majorității, care să aibă deschidere către dezbatere, și sistemul judiciar, pentru că și-au dovedit limitele. N-ar fi rea nici demisia lui Tudorel Toader, care a susținut până în pânzele albe modificările și care s-a făcut de râs girând modificări care nu corespund standardelor solicitate de statele civilizate”, a spus Alina Gorghiu.

Aspectele sesizate se concretizează în câteva recomandări importante, cele mai importante fiind nevoia de reevaluare a acestui sistem de numire/revocare a procurorilor de rang înalt. Vin și cu sugestii cei de la Veneţia, inclusiv prin revizuirea unor prevederi din Constituție - vedem dacă va fi cazul sa apelăm la modificarea Constituției sau reușim să asigurăm echilibrul și reintroducerea preşedintelui și a CSM prin legi și nu va fi nevoie de modificarea Constituției - până la critici referitoare la răspunderea materială a magistraților sau la secţia speciala de la Parchetul General sau la schema de pensionare timpurie, care riscă să blocheze sistemul judiciar. Aceste aspecte criticate au fost enunțate în spațiul public de ani de zile”, a spus Gorghiu.

Comisia de la Veneţia a emis o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România și formulat o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.

Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...