Apar noi informaţii din "bucătăria internă" a Spitalului Malaxa. Fostul manager a primit, la nici o lună după tragedia din Colectiv, 2,5 milioane de lei de la Primăria Capitalei, printr-un proiect intrat peste ordinea de zi şi votat pe repede-înainte. O parte din bani s-a dus pe utilarea bucătăriei spitalului, dar echipamentele au costat de două-trei ori mai mult decât preţul pieţei. Fostul manager a lucrat cu cinci firme care au sute de contracte de achiziţie directă, fără licitaţie, cu instituţia. Edilii care au dat banii nu au o explicaţie, pentru că, spun ei, a trecut un an de atunci şi au uitat.
În aplauzele consilierilor generali, Spitalul Malaxa primea la finalul anului trecut 2,5 milioane de lei, printr-o rectificare, de la Primăria Capitalei. Bani pentru... "investiţii". Lista de cumpărături pentru bucătăria spitalului cuprindea printre altele două tigăi basculante - 23.000 de lei fiecare, o maşină de ambalat cu vacuum - 22.000 de lei, o maşină de curăţat cartofi, de peste 8.000 de lei, o marmită de 45.000 de lei, două cuptoare cu convecţie - 83.000 de lei fiecare şi un aparat foto de 9.000 de lei.
La numai o săptămână de la şedinţă, spitalul a emis facturi către mai multe firme care au livrat imediat produsele comandate. La o simplă căutare pe internet, aceleaşi produse au preţuri chiar şi de 2-3 ori mai mici decât cele la care au fost cumpărate din bani publici. De exemplu, un cuptor cu convecţie costă până în 30.000 de lei, faţă de 83.000 lei cât apare în proiect.
Rectificarea a fost aprobată pe 15 decembrie 2015, într-o şedinţă în care, iniţial, propunerea nu apărea pe ordinea de zi. Potrivit tolo. ro, cel care cerut introducerea proiectului a fost Răzvan Sava, primar general interimar la vremea respectivă. Pe lista de aşteptare erau mai multe spitale, inclusiv Malaxa. Edilul a avut şi o rugăminte către consilieri: „Propun includerea pe ordinea de zi suplimentară. (...) Să fie primele! Aş avea dorinţa să fie primele puse pe ordinea de zi!”
Pentru că trebuia să voteze cifre la prima vedere, unul dintre consilieri a cerut să studieze proiectul, spre enervarea colegilor săi care au ameninţat cu proteste la uşa cabinetului dacă votează împotrivă.
Mihai Peptan, fost consilier general: „Vă rog frumos să ne puneţi şi nouă amendamentele la dispoziţie, să le studiem într-un timp foarte scurt”.
Victor Stan - fost consilier general: „O să vorbesc cu toate sindicatele de pe la spitalele astea să vină la domnul Peptan unde ţine audienţe să-l întrebe personal ce are cu spitalele. Că se opune în permanenţă când e vorba să alocăm bani la spitale”
Mihai Peptan - fost consilier general: „Care e problema? Vreau să văd şi eu un amendament de cinci pagini sau şapte amendamente.”
În cele din urmă, aleşii au votat în orb.
Miruna Dinu - fost preşedinte de şedinţă a CGMB: „Pe fiecare amandament eu voi citi despre ce a fost vorba. Vi-l dau, după ce îl votăm vi-l dau!”
Explicaţia fostului primar general? Nu i s-au părut umflate preţurile.
Răzvan Sava - fost primar general interimar al Capitalei: „Nu sunt implicat în nicio discuţie. Nu am fost implicat în nicio discuţie. Pe domnul Secureanu nu l-am văzut niciodată. Nu l-am cunoscut personal niciodată. L-am văzut doar în poze după ce a izbucnit scandalul ăsta”.
Cum au intrat proiectele pe ordinea de zi? Fostul primar general spune că nu îşi mai aduce aminte pentru că a trecut...un an.
Răzvan Sava - fost primar general interimar al Capitalei: „Nu ştiu. Înseamnă... Poate nu se strânseseră toate semnăturile, poate nu era definitivată procedura şi de asta a venit pe ordinea de zi suplimentară. (Dar proiectul în sine a venit la propunerea dumneavoastră în momentul respectiv. Fusese discutat înainte?) Acum ce să vă spun... E vorba de un an de zile. Era transparenţă totală”.
Nici Ştefănel Dan, cel care a fost primar interimar înaintea lui Răzvan Sava, nu ştie nimic despre proiect.
Ştefănel Dan Marin - fost primar general interimar al Capitalei: „(Aţi stat de vorbă cu domnul Secureanu sau cineva care să vă ceară în mod expres să faceţi un favor?). Nu. Sută la sută, nu! Şi sunt stăpân pe afirmaţiile mele. Deci 100%, nu! (Proiectele privind rectificarea bugetului erau făcute pe genunchi. Adică nimeni nu le vedea.) Eu pe mandatul meu de două luni şi un pic nu am făcut aşa ceva. Întrebaţi-i pe cei care au făcut.”
Din cele cinci firme care au livrat echipamentele pentru bucătăria spitalului, patru au acelaşi administrator. în decursul anului trecut aceste firme au obţinut sute de contracte cu Malaxa prin atribuire directă. Conform termene.ro, una dintre companii, de exemplu, nu are niciun angajat şi a avut un profit de aproape 60.000 de lei anul trecut, în timp ce profitul celorlalte variază între 50.000 şi 95.000 de lei.