Actualizare 16.30. După ce ieșit din sediul DNA, Adrian Sârbu a spus că a fost întrebat de procurori dacă i s-a oferit spre vânzare, direct sau indirect, postul tv Realitatea și că răspunsul său a fost „nu”.
El mai spune că nu știe dacă va fi chemat din nou la audieri.
Întrebat dacă îl cunoaște pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg, Adrian Sârbu a răspuns: „Sigur că îl cunosc pe Elan Schwartzenberg, toată lumea îl cunoaște de aici”.
__________________________
Adrian Sârbu a intrat în sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 16.00 și a spus că a fost citat de procurori în dosarul Realitatea Media. Omul de afaceri a mai precizat că are calitatea de martor și nu știe exact ce îl vor întreba procurorii DNA.
Adrian Sârbu nu este singurul om important din România care a fost chemat în calitate de martor în acest dosar. Atât primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, cât și omul de afaceri Ioan Niculae au mai fost aici. Procurorii l-au întrebat cel care deține grupul de firme InterAgro dacă avea de gând să preia Realitatea Media.
Tot acest dosar a pornit imediat după ce omul de afaceri Elan Schwartzenberg a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni de la Sorin Ovidiu Vântu. Împotriva lui Schwartzenberg și a apropiaților săi procurorii au început deja urmărirea penală pentru fapre de corupție. Se presupune că toți acei bani, cinci milioane de euro, care ar fi fost dați lui Sorin Ovidiu Vântu, ar fi provenit din spălare de bani sau evaziune fiscală cu produse petroliere.
DNA: Post TV finanțat din evaziune
După realizarea unei expertize, procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că între dosarul Motorina şi cel al preluării controlului asupra Realităţii TV există cel puţin o legătură.
În primul caz, fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, fostul său şef de cabinet Codruț Marta, dar şi fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă sunt acuzaţi că în perioada mai 2011-iulie 2012, au rulat peste 33.000 de tone de motorină fără să plătească taxe statului.
Motorina ar fi fost vândută pe piaţa din România, prin firmele reţelei protejate de fostul şef al Fiscului, sub denumirea de produse petroliere inferioare, pentru care nu se plătesc taxe. Firma declara că motorina era achiziţionată pentru a fi transformată în păcură, însă de fapt era vândută în benzinării. Paguba statului ar fi de 15 milioane de euro.
Mergând pe firul anchetei, procurorii au descoperit că banii au fost scoşi din România de reţeaua Blejnar-Marta prin firme fantomă. A intrat în ecuaţie omul de afaceri Radu Nemeş care care ar fi scos banii din conturile firmelor paravan, sub pretextul finanţării unor importuri de cereale.
Nu s-a cumpărat însă nici un bob de grâu, spun procurorii. Banii ar fi fost folosiţi de fapt pentru activitatea curentă a Realităţii TV. DNA spune că o parte din banii din evaziunea cu motorină, respectiv 13 milioane de dolari, ar fi fost transferată către o firmă din Dubai, al cărui reprezentant în România este Radu Nemeş, un apropiat al lui Elan Schwartzenberg.
Cu banii respectivi omul de faceri ar fi urmat să cumpere postul TV de la Sorin Ovidiu Vântu. Procurorii au aflat însă că tranzacţia nu a fost finalizată niciodată. Chiar şi în aceste condiţii, Elan Schwartzenberg ar fi încercat să revândă televiziunea, deşi nu o patrona.
O parte dintre cei anchetaţi nu pot fi audiaţi pentru că au dispărut. Codruţ Marta și Radu Nemeş sunt urmăriţi internaţional, iar Elan Schwartzenberg a primit mandat de aducere la audieri.