„Niciodată n-aş fi făcut o cerere de graţiere către Băsescu. Aş fi preferat să stau doi ani sau oricât în penitenciar. (...) Ar însemna recunoaşterea unei vinovăţii pe care o resping categoric. Voi căuta mai departe să găsesc un remediu juridic: încă din decembrie am făcut o plângere la CEDO în legătură cu condamnarea. (..) Pentru mine, o cerere de graţiere ar fi fost o altă umilinţă pe care în nici un caz eu însumi nu aş fi acceptat să o îndur”, afirmă Adrian Năstase.
Prezent la un post de televiziune în prima apariţie publică după eliberarea din penitenciar, Adrian Năstase a declarat marţi seară că nu a luat niciodată în calcul posibilitatea unei cereri de graţiere către preşedintele Traian Băsescu. El a mărturisit că un astfel de gest ar fi însemnat o umilinţă şi o recunoaştere a vinovăţiei, precizând că a depus deja o plângere la CEDO, de unde speră să obţină o decizie care să-i dovedească nevinovăţia.
El a reiterat că ceea ce i s-a întâmplat este rezultatul unei răzbunări politice iniţiate într-o perioadă în care popularitatea preşedintelui Traian Băsescu ar fi început să scadă.
Fostul premier a ţinut să precizeze că au trecut 300 de zile de la ultima sa prezenţă într-un post de televiziune, timp în care însă a scris foarte mult.
În luna iunie 2012, imediat după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase, avocaţii săi depuneau o primă acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, respinsă ulterior de instituţia UE. Acţiunea privea modul în care au acţionat agenţii procedurali prezenţi în casa fostului premier în seara tentativei de sinucidere, dar şi faptul că înscrisuri olografe ce aparţineau familiei Năstase ridicate de aceşti agenţi au apărut în presă. Cererea înregistrată la CEDO a fost respinsă, întrucât „nu a respectat condiţiile stricte stabilite de către Curte”, preciza biroul de presă al instituţiei europene.