Actualizare ora 10.00„Renunţarea la o cale de atac nu e o asumare a condamnării”, a ținut să precizeze Ion Cazacu.
Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a solicitat celor cinci judecători să ia act de solicitarea lui Adrian Năstase. Instanţa supremă a rămas în pronunţare asupra acestei cereri, urmând să decidă dacă o admit sau nu.
Avocatul Ion Cazacu a arătat că, în vreme ce dosarul „Zambaccian” se judecă de mai multe termene în recurs şi suferă inclusiv amânări, lui Adrian Năstase i s-a respins luni o cerere de amânare, pentru o perioadă scurtă de timp, a judecării contestaţiei în anulare din dosarul „Trofeul calităţii", pentru ca avocaţii acestuia să poată să îi aducă la cunoştinţă procedurile de la instanţă.
Ce s-a întâmplat în sala de judecată
În sala de judecată, avocaţii au cerut amânarea contestaţiei în anulare pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a-l anunţa pe Adrian Năstase că doi judecători ce fuseseră desemnaţi să formeze acest compete de cinci magistraţi au făcut luni o cerere de abţinere care a fost admisă, relatează Mediafax. Potrivit avocaţilor, aceiaşi doi judecători au făcut anterior o altă cerere de abţinere, dar care atunci a fost respinsă.
În aceste condiţii, avocaţii au arătat că înţeleg demersurile ÎCCJ şi au cerut amânarea judecării contestaţiei, pentru a-l anunţa pe Năstase despre aceste noutăţi.
Procurorul DNA s-a opus, iar în final instanţa a respins cererea de amânare făcută de avocaţii lui Năstase.
Imediat după respingerea cererii de amânare avocaţii lui Năstase au depus un înscris autentificat la notar prin care Năstase îşi retrage contestaţia în anulare a pedepsei primite în dosarul „Trofeul calităţii".
Ion Cazacu a precizat că nu mai există altă cale de contestare a acestei pedepse, ea urmând să rămână astfel definitivă.
Motivarea condamnărilor din „Trofeul calităţii” a fost făcută publică în 26 noiembrie, iar în absenţa acesteia, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu a putut lua în discuţie admisibilitatea contestaţiei în anulare, aceasta fiind amânată în 3 septembrie, 1 octombrie şi 5 noiembrie 2012. La ultima amânare, completul de cinci judecători a stabilit ca termen data de 5 decembrie 2012, timp în care hotărârea a fost depusă, însă avocaţii au cerut termen pentru studierea motivelor de condamnare a fostului premier, reţinute de instanţa supremă.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Comisia Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv, în 4 ianuarie 2013, pentru eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat. Cererea de eliberare va fi analizată la 12 februarie.
________________________
Cazul Adrian Năstase a ajuns luni din nou pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă. După mai multe amânări, Instanţa Supremă urma să judece astăzi contestaţia în anulare a fostului premier în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în „Trofeul calităţii”.
Erau șanse să se decidă astăzi, în primă instanță, dacă această solicitare, făcută de avocații fostului premier, este sau nu admisibilă, dacă îndeplinește condițiile legale pentru a fi luată în discuție de completul de cinci judecători al Curții Supreme.
Pe de altă parte, apărarea lui Adrian Năstase intenționa să invoce și faptul că din noul complet care va judeca această cerere fac parte și doi dintre magistrații care s-au pronunțat în primă instanță în acest dosar.