ACTUALIZARE 14.30. El a dat explicaţii despre şedinţele Executivului în care s-a discutat, în acele vremuri tulburi, problema aducerii minerilor în Capitală.
Adrian Năstase le-a povestit anchetatorilor modul în care funcţiona fostul FSN imediat după Revoluţie şi a fost întrebat dacă ştie cine sunt cei care au luat decizia de a-i chema pe mineri în Bucureşti în perioada 13-15 Iunie 1990.
Adrian Năstase: „O declaraţie de martor, amintind de lucrurile pe care le ştiam în legătură cu funcţionarea partidului de atunci, a FSN-ului. În rest aici în prezenţa mea ca martor nu pot să vă relatez foarte multe”.
Citat în faţa procurorilor a fost şi Bogdan Niculescu Duvăz, fost secretar general al FSN în 1990. Până acum dosarul mineriadei din 1990 a adus învinuiri de infracţiuni contra umanităţii lui Petre Roman, Ion Iliescu, Miron Cozma şi Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării în acea vreme. Ei sunt acuzaţi că ar fi orchestrat aducerea minerilor în Capitală pentru a restabili ordinea pe străzile Bucureştiului.
La intrarea în sediul Parchetului a declarat că a fost citat ca martor.
„Sunt invitat ca martor. O să văd care sunt chestiunile care interesează în acest dosar. Nu e nicio problemă”, a spus Năstase care a adăugat că în acea perioadă răspundea de relaţiile externe la FSN.
„Peste două săptămâni am fost învestit în noul guvern”, a precizat el.
În acest dosar au fost puşi sub acuzare Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Cico Dumitrescu, Miron Cozma şi Cazimir Ionescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.
În urma mineriadei din 1990, 6 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte o mie au fost rănite, arată raporturile oficiale.