Viitorul unor copii, vândut pe câţiva euro şi vacanţe. Un asistent social din Braşov este acuzat că oferea copiii din centrele de plasament unor cupluri care îi dădeau "atenţii". Procurorii DIICOT au descoperit 12 astfel de cazuri şi ar fi convins-o şi pe o colegă din Covasna să îi fie complice.
Asistent social de 20 de ani, femeia a condus și filiala Brașov a Colegiului Național al Asistenţilor Sociali. E acuzată acum că vindea ca piaţă viitorul copiilor de care, teoretic, trebuia să aibă grijă. Cerea, ca să aprobe adopţii, bani, saci de seminţe pentru gazon sau îngrăşământ.
Promisiunile angajatei DGASPC: „Să mergeţi pe mâinile ei. (...) Într-un an o să aveţi copilul, deci în concediul viitor o să plecaţi cu copilul.” Sursa: interceptări
Procurorii DIICOT au găsit dovezi că încă de anul trecut femeia a primit bani şi cadouri de la familiile care doreau să adopte un copil. În schimb, femeia le promitea că îi va trece cu prioritate pe liste.
Cătălin Borcoman, prim procuror DIICOT Braşov: „De exemplu, suma de 1.000 de euro. Dar şi alte beneficii, constând în bunuri, intermedierea obţinerii unor servicii gratuite sau chiar în organizarea unor mese la restaurant.”
Femeia reuşea toate astea chiar sub nasul superiorilor.
Angajata protecţiei copilului folosea sediul instituţiei şi pentru propriul său ONG. Este vorba despre o asociaţie prin care îndruma familiile ce doreau să adopte un copil. Reprezentanţii Protecţiei Copilului spun că nu ştiau de faptul că asociaţia funcţiona chiar în această clădire.
Lidia Mailat, purtător de cuvânt DGASPC Braşov: „Obiectul convenţiei nu era axat pe adopţii. Erau servicii de igienă dentară pentru copiii din centrele de plasament, o parte din copiii din centrele de plasament.”
Chiar și cu toate aceste piedici, cei care au reuşit să adopte un copil îi sfătuiesc pe cei care îşi doresc un fiu sau o fiică să insiste până reuşesc.
Laura Pascu, mamă adoptivă: „Să se ducă la Direcţia de Protecţie a Copilului de unde aparţin, să citească foarte bine legea înainte de a se duce şi mai ales să vadă copilul, să se intereseze la doctor. Trebuie să se înarmeze cu legea, pentru că în lege sunt trecute toate actele necesare.”
Femeia este cercetată pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Anchetatorii cercetează şi o colegă a funcţionarei, care ar fi ajutat-o să falsifice datele unei anchete sociale. Procurorii au intervenit înainte ca adopţiile pe favoruri să fie făcute, dar spun că stadiul dosarelor era foarte avansat.
Femeia a ajuns în arest preventiv. Între timp, procurorii DIICOT studiază 12 dosare de familii care ar fi vrut să adopte copii, precum şi 15 dosare ale unor copii adoptabili. Sunt suspiciuni de nereguli în toate aceste cazuri.
Statisticile arată că adopţiile se realizează într-un interval de două luni până la trei ani, iar în acest an, la Braşov, au fost făcute 39 de adopţii, în vreme ce 21 de dosare sunt în lucru. La multe dintre acestea a lucrat şi funcţionara acuzată. DGASPC Braşov are solicitări de adopţii de la 86 de familii, iar 40 de copii aşteaptă să fie adoptaţi.