Adolescentul de 15 ani acuzat că a pus focul care a dus la distrugerea unui bloc în Constanța va sta în arest la domiciu timp de 30 de zile, a decis justiția. Procurorul de caz propusese arestarea lui pentru 30 de zile.
La audierea din fața judecătorului, băiatul a spus că a dat foc unor recipiente pe care le-ar fi găsit în parcarea subterană a blocului, fără să ştie ce conţin acestea. Magistratul a avut o misiune dificilă. În fața sa s-a aflat un copil cu o față inocentă care a spus că nu și-a dat seama ce a făcut și că îi pare rău.
Părinţii adolescentului nu au fost prezenţi la audieri. Alexandru Cantaragiu, avocatul din oficiu al băiatului, a declarat că mama minorului tocmai ce s-a externat din spital, iar tatăl e plecat.
În noaptea în care s-a petrecut incendiul, băiatul de 15 ani se afla împreună cu un prieten mai mic cu doi ani, care a fost lăsat în libertate. În parcarea subterană de unde a izbucnit focul, anchetatorii au găsit un recipient cu o substanță inflamabilă. Atât el, cât și prietenul său în vârstă de 13 ani, lăsat în libertate, au recunoscut, la audieri, că s-au jucat cu focul.
Înainte de a fi prezentat instanței cu propunere de arestare, băiatul de 15 ani a fost examinat de comisie medicală, care a decis că avea discernământ în momentul în care a aprins cu un chibrit mai multe recipiente pline.
Minorii au fost identificați și duși la audieri după ce polițiștii au analizat imagini de pe camere de supraveghere în care se vedea cum doi băieți fug din parcarea subterană a blocului, iar la scurt timp după aceea a avut loc o explozie.
Rămași fără case în prag de sărbători
Cei doi copii au lăsat, în prag de sărbători, aproape 300 de oameni fără locuință.
35 de apartamente au fost avariate în urma incendiului și 37 de mașini au fost distruse.
La mai bine de 36 de ore de la producerea incendiului, pe holurile blocului care a ars în noaptea de miercuri spre joi încă mirosea a fum și totul în jur este distrus, inclusiv instalația electrică.
Cu geamantane în mâini și lacrimi în ochi, oamenii au venit să-și ia câteva lucruri din apartamentele afectate de incendiu.
„Nu știm nimic exact, când ne putem întoarce, când vom avea utilități și tot ce trebuie. Coșmar, încă sunt în stare de șoc, adică mă abțin să nu plâng în fața copilului. Încă văd flăcări. Mă gândesc și îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem în viața, asta contează”, spune o tânără, stăpânindu-și cu greu lacrimile.
Oamenii știu că nu vor petrece sărbătorile în casele lor.
- Suntem obligați să ne părăsim casa. Trebuie să luăm strictul necesar măcar să ne putem descurca, spune un locatar.
- Unde vă veți muta?
- La soacră, că altfel nu se poate. În ecuație pentru mine intră copiii și nu vreau să-i mut dintr-o parte în alta, explică bărbatul.
O tânără spune că va sta la niște prieteni.
- Li s-a făcut milă, probabil, de noi, adaugă ea.
- Cum a fost prima noapte în afara apartamentului dumneavoastră?
- Fără cuvinte, nu pot să zic..., mai spune tânăra, pe care apoi o podidesc lacrimile.
„Rămai cu niște traume când vezi munca de o viață că se duce și a intrat sperietura aia, urcarea pe bloc. Când vezi că vine focul dupa tine...”, mărturisește un alt locatar.
În ajutorul celor afectați a sărit un dezvoltator privat, care a pus dispoziție mai multe apartamente în Năvodari.
„23 de apartamente în care vor fi cazați. Până în momentul de față, doi deja s-au mutat, încă 4 familii și-au exprimat dorința. Mai sunt câteva familii care încă se gândesc. Mai avem lângă noi și alți operatori privați care și-au exprimat disponibilitatea să ne ajute în acest sens”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.
Specialiștii INSEMEX fac cercetări la blocul care a ars
La blocul incendiat au ajuns și specialiștii de la INSEMEX Petroşani.
- Cercetarea la fața locului? În funcție de mărime, probabil (va dura) destul de mult, vreo două-trei zile, spune unul dintre ei.
- Și cât o să dureze expertizarea?
- În funcție de complexitate, poate dura de la o lună, până la 6-7 luni, a precizat el.
În tot acest timp, mama unui copil de 13 ani și-a adus fiul la locul incendiului pentru a-i da o lecție de viață.
„O simplă artificie poate să provoace foarte multe nenorociri și pentru că și el a făcut această greșeală, mi-am dorit să o învețe de la mai mult decât un exemplu foarte, foarte grav”, a explicat mama.
Băiatul pare să fi înțeles:
- S-a distrus totul și din cauza unei glume proaste nu mai e nimic și alți oameni au rămas în stradă, spune el.
- Ce le-ai transmite copiilor de vârsta ta care au făcut acest lucru?
- Să fie mai atenți cu ce fac, să facă lucruri pentru vârsta lor, spune băiatul.
Editor : Luana Pavaluca